Procesatorii de carne de porc au solicitat Ministerului Agriculturii să propună autorităților de la Bruxelles ca unitățile care folosesc materie primă importată din state în care nu există focare de pestă porcină să poată exporta produsele pe piața comunitară.
„Noi am cerut și Ministerului Agriculturii și autorității veterinare să solicite Comisiei Europene aprobarea unui sistem de lucru de tip lohn, cum se făcea acum câțiva ani, adică fabricile care procesează materie primă importată din state care nu au pestă porcină să poată exporta produsele realizate în România în state membre UE”, a declarat, ieri, directorul Asociației Române a Cărnii (ARC), Mihai Vișan.
El a precizat că nu a primit încă un răspuns din partea autorităților.
Procesatorii de carne se confruntă cu problema materiei prime, care provine mai ales din import, potrivit lui Vișan.
„România este un importator net pe majoritatea speciilor – carne de vită, porc și pasăre. Problema principală este carnea de porc, pe acest segement procesatorii fiind în continuare dependenți de importuri”, a adăugat directorul ARC.
El a arătat că industria cărnii „este pusă sub un mare semn de întrebare” în cazul în care România nu va putea vinde în Europa, în următorii doi-trei ani, iar firmele din state UE vor intra pe piața internă.
România nu mai exportă în statele UE, din ianuarie 2003, porcine vii și carne de porc, reluarea schimburilor comerciale cu acest tip de produse fiind condiționată de eradicarea pestei porcine, fără utilizarea vaccinului cu virus activ.
Vaccinarea împotriva pestei porcine a fost oprită, în gospodării, la 1 ianuarie 2003, în timp ce în complexurile de creștere a animalelor interdicția a intrat în vigoare la începutul anului 2006.
Ulterior, Comisia Europeană a aprobat planul de eradicare a pestei, elaborat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care prevede reluarea vacinării la 1 decembrie.





