Triajul epidemiologic efectuat de personalul medical al cabinetelor medicale școlare sau de către medicii de familie în toate unitățile de învățământ din județul Suceava arată o scădere a numărului de boli parazitare în rândul elevilor, comparativ cu anii precedenți.
Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Liliana Grădinariu, a declarat, ieri, că la începutul anului școlar au fost verificați 57.121 de copii din grădinițele, școlile și liceele din mediul rural și urban, ca metodă activă de supraveghere a stării de sănătate în rândul colectivităților de preșcolari și elevi. Dr. Grădinariu a afirmat că în timpul triajului epidemiologic au fost depistate 540 de cazuri de îmbolnăvire cu boli infecto-contagioase și/sau parazitare. Cele mai frecvente au fost cazurile de angină, 205 cazuri, urmate de 156 de cazuri de micoze (râie) și 147 de cazuri de pediculoză (păduchi). În anii precedenți, numărul cazurilor de infestare cu păduchi era în jur de 200.
Cu 147 de cazuri în acest an, adică 0,25% din total, Suceava se plasează sub media din țările industrializate, în care procentul este între 1 și 3% dintre copii, conform statisticilor medicale.
Directorul DSP Suceava a precizat că în toate cazurile au fost făcute recomandări pentru tratarea afecțiunilor infecto-contagioase și s-au luat măsuri pentru deparazitare în cazurile de pediculoză.
Specialiștii menționează că orice om se poate infesta cu aceste insecte, indiferent de cât de riguros cu igiena este. De aceea părinților li se recomandă să controleze temeinic părul copiilor, independent de triajul epidemiologic efectuat la fiecare început de semestru în școli. Dacă descoperă păduchi, nu este suficient să scape copiii de insecte, ci decontaminarea trebuie făcută și pentru obiecte din casă – saltele, canapele, haine, perne, pături, prosoape, animale de pluș, covoare etc. Acestea trebuie spălate, dacă este posibil, la 60 de grade Celsius. Când spălarea la 60 de grade nu este posibilă, se recomandă decontaminarea prin îngheț, la minus 18 grade Celsius, acestea fiind temperaturile la care mor paraziții. Lucrurile pot fi lăsate și la temperatura camerei (20-22 grade C), dar în saci de plastic închiși foarte bine, timp de trei zile, pentru ca păduchii să moară prin inaniție.
Sănătate
Procentul copiilor cu păduchi, în școlile din Suceava, mai mic față de cel din țările industrializate
