Descoperirea cărnii de cal în locul celei de vită în lasagna comercializată în Marea Britanie de către Findus dezvăluie un circuit comercial complex ce implică mai multe companii și țări europene, relatează AFP, care prezintă actorii principali ai acestui scandal.
FINDUS
Grup agroalimentar internațional lider în alimente congelate de distribuție mare și medie ce comercializează produse preparate sub supravegherea sa sau de către subcontractanți. În Franța, 100 la sută din peștele pane vândut este procesat într-o fabrică din Boulogne-sur-Mer. Alte produse, cum este lasagna de „carne de vită”, sunt preparate de subcontractori.
Findus a cumpărat acest produs gata preparat de la compania franceză Comigel. Findus se consideră victima unei înșelătorii și intenționează să depună plângere.
COMIGEL
Companie cu sediul social în Metz, în estul Franței, specializată în fabricarea de preparate congelate cu marca distribuitorului. Produsele sale sunt distribuite în 16 țări din Europa.
Lasagna vândută Findus a fost preparată de o filială a Comigel, Tavola, cu sediul la Capellen, în Luxemburg.
Președintele general al Comigel, Erick Lehagre, a declarat pentru AFP că a fost sesizat, la începutul lunii februarie, de persoane de pe piața britanică în legătură cu o „problemă” legată de carne. El a inițiat o anchetă pe lângă furnizorul de carne al Tavola: compania franceză Spanghero.
MAISON SPANGHERO
Companie cu sediul în Castelnaudary (sud-vest), specializată în fabricarea și comercializarea produselor pe bază de carne. Compania a aparținut multă vreme familiei jucătorului de rugby Spanghero și a fost vândută în 2009 unei cooperative agricole basce, „Lur Berri”.
Președintele general al Lur Berri, proprietarul Spanghero prin intermediul holdingului Poujol, Barthélémy Aguerre, contactat prin telefon, susține că firma a compărat din România carne de vită „origine Europa” și a revândut-o pur și simplu. „Dacă este vorba într-adevăr de carne de cal, ne vom îndrepta împotriva furnizorului român”, a declarat el.
În iunie 2011, compania a retras de pe piață 12 tone de carne tocată în urma unei suspiciuni, înlăturate ulterior, de contaminare cu bacteria E.coli.
PRODUCĂTORUL ROMÂN
Numele producătorului român este un mister. Aguerre a refuzat sâmbătă să ofere numele furnizorului său, susținând că nu îl are asupra lui. Direcția franceză de combatere a fraudelor afirmă că este un trader cipriot care a subcontractat o comandă a Spanghero unui trader din Olanda care s-a aprovizionat singur de la un atelier de preparare a cărnii românesc.
Acesta este un circuit complex, denunțat sâmbătă de ministrul francez delegat Benoît Hamon, care apreciază că răspunde, înainte de toate, unei „logici financiare”.