Diabetul este pe primul loc nu numai datorită faptului că este foarte răspândit (în România fiind peste 500.000 de diabetici) ci și pentru că este cel mai periculos. Consumul de zahăr și de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantități mari de zaharoză, începe să nu mai funcționeze la parametrii normali. Așa apare diabetul. Acesta generează complicații grave în organism.
Caria dentară. Pe măsură ce zahărul a fost adoptat în alimentație tot mai mult s-a ajuns ca în țările dezvoltate aproximativ 95% din populație să sufere de afecțiuni ale danturii. Popoarele care din motive de tradiție sau dezvoltare economică slabă nu consumă acest produs, prezintă o incidență a cariei de 10-20 de ori mai mică. Aceste popoare se confruntă în schimb cu o explozie a problemelor dentare atunci când încep să consume zahăr.
Obezitatea se instalează frecvent la cei care consumă foarte multe dulciuri. Deși zahărul nu este atât de bogat în calorii pe cât se crede are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la creșterea apetitului și la dezvoltarea țesutului adipos precum și a celulitei.
Osteoporoza și probleme legate de asimilarea calciului. Una din problemele majore determinate de consumul de zahăr este dereglarea metabolismului calciului.
S-a constatat în schimb, că la persoanele care renunță complet la zahăr și trec la o dietă cu multe fructe și legume crude, treptat calciul este din nou bine asimilat.
Scăderea imunității este concretizată în creșterea receptivității organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infecțioase etc. Se pare că zaharoza afectează sinteza unor hormoni care sunt direct implicați în coordonarea activității sistemului imunitar.
Cancerul, mai ales cel de colon. Studii recente au evidențiat faptul că cei care consumă multe dulciuri și alte produse cu zahăr sunt mult mai predispuși la cancer localizat mai ales în tubul digestiv. Incidența cancerului de colon (intestin gros) este de până la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decât la cei care consumă foarte rar sau deloc zahăr.
Alte boli cauzate de consumul mare de zahăr sunt: gastrită, colită de fermentație, tulburările de ciclu menstrual la femei, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita.
La copii consumul frecvent de dulciuri influențează procesele de creștere, ducând la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanșând pubertatea prematură, generând probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violență, scăderea capacității de concentrare etc.)
Sursa: www.gradinamea.ro




