Alternanța vreme caldă-vreme rece care a marcat iarna acestui an permite o circulație mai intensă a virusurilor gripale, care are drept consecință creșterea numărului de afecțiuni respiratorii. Primul caz de gripă cu virus de tip AH1 și al doilea caz de gripă confirmat prin analize de laborator, înregistrat în acest sezon rece, a fost al unei femei în vârstă de 62 de ani. Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat ieri că pacienta în cauză a avut nevoie de îngrijiri medicale de terapie intensivă, dar sub tratament situația s-a ameliorat și în prezent starea ei de sănătate este bună.
Virusul gripal AH1 este cel care conține gene de la virușii gripei porcine, aviare și umane. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere umane: febră, tuse și secreții nazale, dureri în gât, dar pot apărea eventual și alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate, în special dureri musculare, dureri de cap, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu acest virus). În anumite cazuri, este posibilă apariția unor complicații grave chiar și la persoane sănătoase infectate cu acest tip de virus.
Primul caz de gripă confirmat de laborator, în județul Suceava, în 2018, a fost cu virus de tip B (gripa sezonieră umană) și s-a înregistrat la o persoană în vârstă de 74 de ani. Aceasta a necesitat, de asemenea, îngrijiri de terapie intensivă.
Potrivit adjunctului DSP, chiar dacă în județ a început să crească ușor numărul de cazuri de gripă diagnosticate clinic, nu se poate vorbi de o epidemie de gripă.
Igiena, evitarea aglomerațiilor și vaccinarea – mijloace de prevenire a îmbolnăvirilor
Deoarece gripa se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât și prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secrețiile sale nazofaringiene, pentru a se evita îmbolnăvirea, specialiștii recomandă respectarea următoarelor măsuri: nasul și gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tușitului; batistele personale nu se împrumută; mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă și săpun; evitarea pe cât posibil a aglomerațiilor; evitarea contactului apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecțiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionați etc.).
Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei și se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice. Pe lângă măsurile generale de prevenție, medicii recomandă în continuare vaccinarea antigripală.
“Probabil că circulația virusurilor gripale se va intensifica în perioada următoare, de aceea revenim cu recomandarea ca persoanele aflate în categoria grupelor de risc la îmbolnăvire să se vaccineze antigripal”, a precizat dr. Zorescu.
De la debutul campaniei de vaccinare antigripală și până în cursul săptămânii trecute, peste 17.000 de suceveni s-au vaccinat împotriva gripei.