Cerere mare

Primii doi porci din rasa Mangalița au fost livrați procesatorilor, la un an de la debutul programului de sprijin financiar



Porcul de Mangalița are o carne de calitate superioară, cu conținut redus de colesterol
Porcul de Mangalița are o carne de calitate superioară, cu conținut redus de colesterol

Un prim act de finalitate a programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița s-a derulat deja, după ce în cursul lunii trecute au fost livrați primii doi porci către procesator. Programul lansat de Guvern la începutul anului trecut prevede acordarea unor ajutoare financiare, acele ajutoare de minimis, pentru cei interesați în creșterea porcilor din rasele amintite, peste 100 de cereri de înscriere în acest program înregistrându-se numai în cursul acestui an.
Cum funcționează programul de susținere a crescătorilor de porci din aceste rase
Hotărârea de Guvern nr. 9/2018 prevedea acordarea unor ajutoare financiare pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița. Odată cu apariția normelor privind desfășurarea programului de finanțare, Direcția Agricolă Suceava a identificat mai mulți crescători de porci din aceste rase, potențiali furnizori de purcei din rasa Mangalița, o rasă de porc care se pretează acestei zone a țării. Beneficiarii primesc un număr par de purcei, având obligația ca jumătate din ei să fie valorificați printr-un procesator cu care se încheie contract la momentul în care beneficiarul primește purceii. Furnizorul primește prin intermediul programului 250 de lei pe capul de purcel livrat, care trebuie să aibă peste 10 kg. Beneficiarul urmează să valorifice porcul pe care l-a primit la o greutate de peste 130 de kg, la procesatorul cu care are contract la acel moment. Procesatorul se obligă la rândul său să plătească un preț minim de 11 lei pe kg.
Primii doi porci au fost livrați procesatorului în cursul lunii trecute
Acesta este al doilea an de derulare a programului, anul trecut au fost livrați beneficiarilor 114 porci. În cursul acestui an au mai fost livrați alți 30 de porci către beneficiari, chiar dacă cererile au fost foarte mari, depășind 100 de solicitări pentru purcei din rasa Mangalița. Programul a reprezentat un succes, chiar dacă în acest an a fost o oarecare reținere ca urmare a prezenței pestei porcine în țară, care a ajuns și în județele din vecinătate. Primii doi porci maturi, cu greutate de peste 130 de kg, au fost livrați unui procesator din Câmpulung Moldovenesc în cursul lunii trecute, de către crescătorul Gheorghe Ignătescu din satul Costâna, care a achiziționat patru purcei în cursul anului trecut, doi dintre ei fiind livrați procesatorului după circa un an de zile.
Bazna și Mangalița, două rase de porci pe cale de a fi pierdute
Cele două rase sunt foarte căutate astăzi pentru carnea lor foarte gustoasă, fragedă și suculentă, cu un conținut redus de colesterol. Crescătorii au renunțat în timp la menținerea celor două rase, în primul rând din cauza creșterii greoaie în greutate a acestora, un porc având nevoie de mai mult de un an pentru a ajunge la o greutate de 130 de kg.
Haralampie Duțu, directorul Direcției Agricole Suceava, ne-a declarat: ”Ideea acestui program a fost aceea de a revitaliza aceste rase la nivelul țării, cu atât mai mult cu cât producătorii agricoli din zona vegetală rămâneau de cele mai multe ori cu producția nevalorificată. S-a considerat că poate fi o cale de valorificare superioară a ceea ce produce micul producător pe suprafața pe care o cultivă. Să nu rămână cu produsele depozitate acasă și să aibă o sursă de valorificare în ideea că sunt ajutați pe de o parte furnizorii, respectiv cei care creșteau până la această dată porci din rasa Mangalița, au și procesatorii o carne despre care spun specialiștii că are un conținut de colesterol mai redus, deci am mânca mai sănătos și bineînțeles este o carne gustoasă, care vine din gospodăria producătorului simplu. Creșterea este făcută la această rasă în sistem gospodăresc și știm foarte bine că, în general, tot ce se produce în gospodăria țărănească este cu un gust deosebit. În același timp, la această rasă există o creștere mai lentă, sunt animale care vor să crească și să trăiască liber, nefiind porci de coteț, ci porci care umblă toată ziua la râmat, activi în spații libere și cu umiditate. Dacă porcul este crescut în aceste condiții, fără nutrețuri concentrate, este un porc care se mulțumește cu mai puțină hrană și poate ajunge la această greutate de minim 130 de kg, pentru livrare, în timp mai îndelungat, sporul de creștere și de depunere fiind mai redus.”
Pe piața din județ sunt la această oră peste 150 de persoane interesate să se înscrie în programul pentru creșterea acestei rase de porci, iar dacă inițial programul se estima să funcționeze până în 2020, din informațiile deținute acesta poate fi prelungit, în condițiile în care interesul pentru crescătorii de porci din această rasă este unul foarte ridicat.



Recomandări

Șeful DSV Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc: Exportăm grâu și cumpărăm biscuiți, importurile de carne de porc, produse de panificație și lactate depășesc 3 miliarde de euro

Șeful DSV Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc: Exportăm grâu și cumpărăm biscuiți, importurile de carne de porc, produse de panificație și lactate depășesc 3 miliarde de euro

Interes deosebit în jurul Sucevei pentru dezvoltarea de ferme de porci. În Europa sunt porci puțini și mai scumpi

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA)
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA)