Primele laboratoare de fizică, chimie și biologie înființate în Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni



Primele laboratoare de fizică, chimie și biologie înființate în Liceul „Nicu Gane" din Fălticeni
Primele laboratoare de fizică, chimie și biologie înființate în Liceul „Nicu Gane" din Fălticeni

La Liceul „Nicu Gane”, ca și în majoritatea liceelor din țară, nu erau prevăzute spații pentru laboratoare, iar profesorii își predau lecțiile în amfiteatrul școlii, ce se găsea în vecinătatea depozitului de materiale.
În cazul Liceului „Nicu Gane”, primul laborator de fizică, din existența școlii din 1870, a fost înființat de profesorul Constantin Popa în vara anului 1960, fiind poziționat într-o sală de clasă din partea stângă a amfiteatrului. În anul școlar 1960-1961, profesoara Maria Grigorescu înființează laboratorul de chimie într-o sală din nordul amfiteatrului, unde erau depozitate materiale de fizică, chimie, biologie, geografie, iar profesoara Maria Balan, în anul școlar 1963-1964, pune bazele unui laborator de biologie la etajul liceului, în partea stângă a clădirii.
Profesoara Aspazia Mancu desființează laboratorul înființat de profesoara Maria Grigorescu, fiind neîncăpător, înființând în schimb un nou laborator total modernizat la parterul liceului, în partea dreaptă. Întrucât spațiul laboratorului de fizică era redus, profesorul Constantin Popa îl desființează, înființând un al doilea laborator la etajul clădirii, în partea dreaptă, complet modernizat, cu mobilier adus de la o fabrică de mobilă din Rădăuți și materiale didactice (aparatură) de la Întreprinderea de Material Didactic din București.
În anul școlar 1969-1970, în întâmpinarea Centenarului liceului, din 1970, același profesor Constantin Popa înființează un al treilea laborator de mecanică și căldură la subsolul școlii, care funcționează doar câțiva ani, fiind desființat de conducerea școlii și transformat într-o sală de clasă, deoarece nu erau spații suficiente pentru numărul mărit de elevi admiși în liceu. La înființarea laboratoarelor în școală, prin aprobările date, au contribuit substanțial și directorii Alexandrina Nastac, Constantin Ilioaia și Ioan Baldazar.
În toate laboratoarele înființate, profesorii din liceu își țineau cu regularitate lecțiile și lucrările de laborator, prevăzute în programele de învățământ.
Prof. Dandu Steciuc



Recomandări

Educație fără granițe: eTwinning și Ziua Europei la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni

Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni a celebrat Ziua Europei și 20 de ani de eTwinning
Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni a celebrat Ziua Europei și 20 de ani de eTwinning