Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunțat ieri trimiterea în judecată a primarului comunei Slatina, Ilie Gherman (52 de ani), acuzat că a refuzat să plătească salariile profesorilor din localitatea sa.
Faptele sunt din a doua jumătate a anului 2013, iar la vremea respectivă, Ilie Gherman a fost reținut și încătușat, procurorii cerând chiar arestarea preventivă a primarului.
Judecătoria Fălticeni a respins cererea procurorilor și a dispus punerea în libertate a primarului Gherman, recursul anchetatorilor fiind respins la Tribunalul Suceava.
Ieri, după aproape doi ani de la momentul în care Gherman era scos în cătușe din sediul Parchetelor, escortat de mascați, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunțat finalizarea cercetărilor și înaintarea dosarului instanței de judecată.
Ilie Gherman: „Ce treabă am eu cu învățământul? Nu e problema mea”
În lunile septembrie și octombrie ale anului 2013, nu mai puțin de 59 de persoane, cadre didactice și personal auxiliar din cadrul Școlii Gimnaziale Herla, comuna Slatina, nu și-au primit lefurile, pentru că primarul Gherman a refuzat să demareze procedurile pentru plata lefurilor angajaților unității de învățământ. Mai mult, refuzul lui Gherman, și el profesor de sport, a avut drept consecință și faptul că școala a rămas, în prag de iarnă, fără bani pentru achiziționarea de lemne de foc.
Supărarea a plecat, se arăta la vremea respectivă, de la faptul că fostul director al școlii din Herla a fost schimbat cu un altul.
„Inculpatul Gherman Ilie a cunoscut de la începutul lunii septembrie 2013 că, din data de 01.09.2013, a fost numit un nou director al Școlii Gimnaziale Herla și întrucât se afla în conflict personal cu acesta, pentru a se răzbuna, a luat hotărârea infracțională de a nu-și îndeplini corespunzător atribuțiile de serviciu pe care le are în calitate de ordonator principal de credite, în sensul de a înceta finanțarea unității de învățământ, urmărind blocarea activității acesteia, prin imposibilitatea achitării drepturilor salariale către cadrele didactice și personalul auxiliar”, au transmis ieri procurorii.
Practic, dintr-o răzbunare personală, arată anchetatorii, primarul și-a „umflat mușchii” și a lăsat zecile de angajați ai școlii fără salarii.
„Eu sunt un simplu profesor de sport. Rezolvarea e la inspectorul general și la deputatul din zonă, ei au dat ordin să se schimbe directorul. De ce mă întrebați pe mine?? Sunt eu Rasputin cumva? (…) Ce treabă am eu cu învățământul? Nu e problema mea”, declara pentru Monitorul, la vremea respectivă, primarul Gherman.
Profesorii au refuzat să mai intre la ore. Prefectul a făcut plângere penală împotriva primarului
Scandalul profesorilor neplătiți a ajuns și la Prefectură, iar prefectul de atunci, Florin Sinescu, a făcut plângere penală pe numele primarului din Slatina, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice și neglijență în serviciu.
Prefectul Sinescu a apelat și la instanță pentru a-l determina pe Ilie Gherman să aloce banii pentru plata salariilor și achiziționarea de lemne pentru iarnă la școala din localitatea Herla.
Mai mult, zeci de profesori de la Slatina au refuzat să mai intre la ore și au venit să ceară ajutorul la Inspectoratul Școlar Județean.
„Ceea ce face el e un abuz”, declara și inspectorul general Gheorghe Lazăr,
Primarul nu s-a răzgândit nici când scandalul a apărut în mass-media.
Procurorii vorbesc și despre faptul că primarul Gherman și-a creat un mecanism infracțional, pentru a își justifica „legal” neplata salariilor către angajații școlii.
Iată explicația anchetatorilor: „Inculpatul Gherman Ilie a interzis angajaților din cadrul Primăriei comunei Slatina să primească și să înregistreze corespondența cu Școala Gimnazială Herla, pentru a se crea o falsă justificare a activității infracționale, respectiv lipsa solicitării de emitere a dispoziției bugetare de deschidere de credite pentru trimestrul IV/2013 și, totodată, și-a luat concediu de odihnă și concediu medical crezând că astfel va fi exonerat de răspundere penală, deși toate probele administrate în cauză confirmă că și din aceste situații, a fost singurul care a gestionat problema emiterii dispoziției bugetare”.
Prejudiciul: peste 445.000 de lei
La câteva zile după ce scandalul a luat proporții, a venit și reacția Poliției și a Parchetului.
Gherman a fost încătușat chiar într-un birou al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava și a fost dus direct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru a fi audiat.
“Inculpatul a persistat în atitudinea sa infracțională pe tot parcursul urmăririi penale, nedeblocând fondurile necesare plății drepturilor salariale pentru personalul didactic, generând astfel o stare gravă și concretă de pericol pentru ordinea publică, ceea ce a impus solicitarea Parchetului de arestare preventivă a inculpatului, adresată instanței de judecată”, comunicau în noiembrie 2013 reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Gherman nu a mai apucat să ajungă în arest, întrucât Judecătoria Fălticeni a respins cererea procurorilor și a decis punerea de îndată în libertate a primarului Gherman.
Acum, însă, el va ajunge din nou în fața judecătorilor, tot de la Fălticeni, în primă fază, fiind trimis în judecată pentru abuz în serviciu.
Prin refuzul său de a semna documentele prin care să fie livrați banii către angajații școlii din Herla, precizează procurorii, primarul Ilie Gherman „a blocat astfel finanțarea unității de învățământ preuniversitar de stat care s-a aflat în imposibilitate de a achita drepturile salariale cadrelor didactice și personalului auxiliar, pentru lunile septembrie și octombrie 2013, în sumă totală de 378.319 lei și de a achiziționa combustibil (lemne pentru foc) în sumă de 66.803 lei, modalitate prin care a cauzat o vătămare a intereselor legitime ale unității de învățământ și a produs un prejudiciu în valoare totală de 445.122 lei”.
Anchetă la final
Primarul din Slatina, Ilie Gherman, trimis în judecată, la doi ani după ce a fost scos în cătușe din sediul Parchetelor
