Vizita de lucru pe care au efectuat-o în regiunea germană Schwaben cei 20 de primari și patru consilieri județeni suceveni, în perioada 5-11 iulie a.c., a fost o lecție de administrație pe care nu o vor uita prea curând. Trei reprezentanți ai delegației primarilor, respectiv primarul de Todirești, de Hănțești și de Cornu Luncii, și consilierii Adrian Isepciuc, Tudor Plăcintă și Ioan Dan Cușnir au prezentat, ieri, într-o conferință de presă, informații și imagini legate de deplasarea în Germania.
Astfel, consilierul Cușnir a declarat că partenerii germani „au tratat foarte serios” această vizită de lucru, organizând-o sub forma unui schimb de experiență aplicat, cu întâlniri cu președintele Consiliului Administrației Regionale Schwaben, Jürgen Reichert, cu primari și consilieri locali din șase zone din Regiunea Schwaben, cu ateliere de lucru pe domenii. Pentru eficiență, nemții i-au împărțit pe suceveni în șase grupe. În funcție de interese, oamenii s-au înscris în grupe repartizate la administrația locală din Lindau, unde în fiecare an se întâlnesc laureații premiului Nobel în viață, la Fussen, unde se află cea mai vizitată atracție turistică din Germania, cu 1,2 milioane de nopți de cazare pe an și 19 milioane de euro încasați anual din turism, în localități cu modele de rețele de utilități, administrarea pădurilor, dezvoltarea meșteșugurilor populare sau centre pentru persoane cu dizabilități. Toată delegația a vizitat o școală de dezvoltare rurală și locală, un proiect pilot în care grupurile focus sunt consultate de administrație înainte de luarea unei decizii pentru comunitate.
Consultarea cetățenilor la luarea deciziilor importante s-ar putea aplica imediat
Consilierul Cușnir este de părere că acest model de bună administrare ar putea fi aplicat imediat la Suceava, cu costuri foarte reduse.
„Zilele au fost pline de activități, organizate cu rigoare germană”, a spus Cușnir.
Acest aspect a fost întărit și de consilierul Tudor Plăcintă, care a apreciat că a participat „la o lecție de administrație fără cusur”. Consilierul PDL s-a declarat impresionat de o comună cu 3.500 de locuitori, unde primăria are patru angajați și un buget propriu pentru investiții de 4,5 milioane de euro, o localitate fără coșuri de gunoi stradale pentru că fiecare își aruncă gunoiul acasă și plătește pentru el. „Am avut un program organizat nemțește, de dimineața, de la 7.00, până seara târziu”, a spus consilierul. Pentru comparație cu cele văzute în administrația germană și sumele încasate la bugetul propriu, primarul PNL de Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a declarat că în toată comuna pe care o păstorește există 869 de salariați de la care se încasează taxe și impozite, însă sumele nu ajung la nivelul celor alocate doar pentru investiții într-o comună din Germania. În același timp, el a afirmat că partenerii din Schwaben sunt la curent cu toate problemele cu care se confruntă Suceava: „ei știu absolut tot ce se întâmplă la noi în județ”.
Primarii germani, invitați la Suceava
Oaspeții din Suceava au fost invitați de gazde să vadă împreună meciul Germaniei cu Brazilia, din semifinala Campionatului Mondial de Fotbal. „Eram într-o sală cu peste 1.000 de oameni și toată lumea s-a comportat ireproșabil. Un muc de țigară n-am văzut pe jos!”, a spus plin de admirație primarul Fron.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, care a condus delegația în Schwaben, a declarat că vizita a fost un succes și, pe bază de reciprocitate, în viitorul apropiat primari și membri ai administrațiilor din Schwaben vor fi invitați să vină la Suceava. Din prima delegație care a fost în Germania au făcut parte primarii de Broșteni, Solca, Bosanci, Bunești, Breaza, Calafindești, Cornu Luncii, Dorna Arini, Dumbrăveni, Fîntînele, Gălănești, Hănțești, Iaslovăț, Mușenița, Panaci, Poieni Solca, Simininea, Todirești, Valea Moldovei și Zvoriștea, precum și consilierii județeni Adrian Isepciuc, Tudor Plăcintă, Constantin Proboteanu și Ioan Dan Cușnir. Ceilalți primari din județ vor pleca probabil o parte în septembrie, iar ultima delegație, spre sfârșitul anului, în funcție și de programul partenerilor germani.


