De la începutul anului, bugetul municipalității sucevene este afectat de eliminarea unor mijloace de publicitate stradală și de lipsa de reglementare a acestui domeniu, care aducea anual aproximativ 500.000 euro în conturile Primăriei. Mai exact, din taxa de publicitate și din cea de afișaj se încasau aproape 2,5 milioane de lei pe an, bani suficienți pentru modernizarea unei străzi de pământ sau pentru astuparea gropilor existente pe zeci de străzi intens circulate.
Anul trecut, prin noiembrie, noua conducere a administrației locale a pornit o amplă campanie de îndepărtare a diferitelor forme de transmitere a mesajelor publicitare de pe domeniul public, pentru care se plăteau taxe, chiar de contractele erau expirate, din cauza lipsei unui regulament de publicitate stradală aprobat în Consiliul Local. Acțiunea, prin care s-a ”făcut curat” și în privința unor mijloace de promovare învechite, ”uitate” pe domeniul public sau chiar abuziv amplasate, a afectat totuși activitatea firmelor de publicitate stradală care aveau contracte în derulare.
Teoretic, problema urma să fie rezolvată rapid prin întocmirea și aprobarea în deliberativul local a Regulamentului de publicitate stradală, care stabilește condițiile în care pot fi derulate aceste activități, pe zone, inclusiv la nivel de dimensiuni și tipuri de afișaj publicitar. Numai că, deși au trecut opt luni de la ”momentul zero”, în care au fost îndepărtate reclamele, pentru a se face ordine, regulamentul necesar se tot lasă așteptat.
Preocupări și discuții pe marginea sa au tot fost, doar că nu s-a ajuns la o formă finală, care să îmbine prevederile legale cu particularitățile locale, care să țină cont și de punctele de vedere pertinente înaintate de cei care lucrează în domeniu și cunosc foarte bine situația în teren.
Timp de mai multe luni, de realizarea Regulamentului, de prevederile căruia depind atât încasările viitoare la bugetul local din publicitate stradală, cât și activitatea mai multor agenți economici, plătitori de taxe-impozite, dar și angajatori, s-a ocupat consilierul local Beniamin Atodiresei, arhitect. Doar că, din diverse motive, care țin inclusiv de timpul propriu alocat acestei activități, acesta a făcut un pas în spate.
În locul acestuia a fost desemnat un alt consilier local, Radu Bores, specialist în proiecte pe fonduri europene. Varianta propusă de acesta ar urma să fie adusă curând în atenția deliberativului local, dar nu se știe dacă ține cont și de propunerile celor care activează în domeniu și care sunt direct afectați de orice ”scăpare” sau de posibile măsuri excesive. Important este că tot ce se va decide acum va influența pe termen lung activitatea de publicitate stradală din municipiul reședință de județ, dar și fondurile atrase la bugetul local, din care sunt finanțate lucrări de utilitate publică.
Reglementare necesară
Primăria Suceava pierde sute de mii de euro din publicitatea stradală
