Actuala legislație nu permite Primăriei Suceava să preia în serviciu propriu 157 de salariați de la Termica, așa cum anunțase primarul de Suceava, Ion Lungu, drept variantă de soluționare a crizei sistemului de termoficare din oraș.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, ieri, că serviciul juridic din prefectură a analizat solicitarea primăriei și răspunsul este că nu există baza legală pentru asta. „La serviciu externalizat legislația interzice gestiunea directă, iar pentru înființarea unui serviciu propriu la primărie, OUG 58/ 2014 nu permite majorarea numărului de angajați. Singura excepție prevăzută de actul normativ este la angajarea șoferilor pentru microbuzele școlare”, a declarat prefectul.
Acesta a mai precizat că va înștiința Guvernul despre situația de la Suceava și va solicita identificarea unei soluții legale pentru ieșirea din criză, inclusiv printr-o eventuală modificare a legislației.
Săptămâna trecută, Consiliul Local Suceava l-a mandatat pe primarul Ion Lungu să fac demersurile pentru înființarea unui serviciu de termoficare în cadrul Primăriei Suceava, care să preia în gestiune directă activitatea de transport și distribuție a energiei termice.
Strategii pe hârtie
Deși legea permite doar înființarea serviciului public de termoficare în subordinea primăriei (Legea nr. 51/2006), fără a da voie și la angajări, respectiv la preluarea salariaților (OUG 58/2014), Consiliul Local a aprobat o strategie conform căreia 157 de salariați de la Termica ar urma să devină angajați ai acestui nou serviciu. Decizia Consiliului Local Suceava a fost luată cu 11 voturi „pentru” și 10 abțineri.
În prezent, structura de funcționare a Primăriei Suceava, comunicată de Prefectura Suceava pentru 2014, prevede un număr total de 746 de posturi, din care numărul maxim de posturi din aparatul de specialitate al primarului este de 600 de persoane, la care se mai adaugă Serviciul de Evidență a Persoanelor, cu 33 de persoane, Poliția Locală – 105 și opt posturi pentru implementarea de proiecte europene.
Dacă Termica va intra în faliment, ca urmare a anulării de către instanțele de judecată a planului de reorganizare propus de principalul creditor, Unicom Holding, transportul și distribuția energiei termice în municipiul Suceava rămân în aer.
Nu se poate
Primăria Suceava nu are baza legală pentru preluarea salariaților de la Termica
