Sancțiune Apele Române

Primăria Suceava, amendată cu 35.000 de lei în cazul bălții uriașe de dejecții din zona Bazarului



Balta de peste 100 de metri pătrați cu dejecții
Balta de peste 100 de metri pătrați cu dejecții

Primăria municipiului Suceava a fost găsită vinovată de reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) în cazul bălții cu dejecții întinse pe o suprafața de peste 100 de metri pătrați din albia râului Suceava, chiar sub podul de la Bazar.
Ca dovadă că toate acele reziduuri au fost deversate din stația de epurare a centrului comercial din Lunca Sucevei, stație de epurare care funcționa din 2009 fără autorizație, stă procesul verbal prin care SGA a trasat mai multe obligații Primăriei Suceava.
Prima ar fi să vidanjeze sau să evacueze în rețeaua SC ACET SA Suceava, cu acordul administratorului de rețea, a bălții cu apă uzată de pe malul stâng al râului Suceava. Termen limită: 5 martie 2015.
A doua: să asigure evacuarea printr-o conductă de la cămin în râul Suceava a apelor pluviale din incinta Bazarului (și nu prin șanțul săpat manual cu scurgere directă sub pod). Termen limită: 5 martie 2015.
A treia obligație a fost aceea ca primăria, prin reprezentanții săi, să depună documentația la SGA Suceava, pentru reglementarea folosinței de apă a Complexului Comercial Bazar. Termen limită: 30 martie 2015.
Potrivit reprezentanților de la Apele Române, spre sfârșitul săptămânii trecute, Primăria Suceava a fost sancționată cu 35.000 de lei, conform Legii Apelor 107/1996, pentru punerea în funcțiune de lucrări construite pe ape sau care au legătura cu apele, fără a deține autorizație de gospodărire a apelor.
Cum totuși în acel canal colector din care, până acum o săptămână, refulau dejecțiile din Bazar, se deversează în continuare ape uzate, chiar dacă stația de epurare de la centrul comercial a fost închisă sub sigiliu, reprezentanții SGA vor încerca să identifice, cu sprijinul ACET, toate persoanele fizice și juridice din zonă care sunt racordate la rețeaua de canalizare a societății de apă și canal.
„În secțiunea monitorizată a râului Suceava, din aval de Complexul Comercial Bazar, calitatea apei nu a fost afectată, apa râului încadrându-se în clasa a II-a de calitate”, ne-a transmis în cursul zilei de ieri directorul SGA Suceava, Daniel Drăgoi.
Totuși, la o singură întrebare nu au răspuns până în prezent autoritățile: de ce din 2009, de când Bazarul deversează ilegal în albia majoră a râului Suceava, nimeni nu a mișcat un deget până acum?



Recomandări

Prefectul de Suceava recomandă primăriilor din județ să pregătească sirene, furci, cazmale și utilaje de intervenție

Prefectul de Suceava recomandă primăriilor din județ să pregătească sirene, furci, cazmale și utilaje de intervenție
Prefectul de Suceava recomandă primăriilor din județ să pregătească sirene, furci, cazmale și utilaje de intervenție