Primăria comunei Marginea se află în această perioadă într-o mare dificultate din punct de vedere financiar. Până la mijlocul lunii martie a acestui an trebuie să finalizeze refacerea unui drum care a fost modernizat prin fonduri SAPARD și care a fost „măturat” pe o porțiune de aproximativ o sută de metri de o viitură, în 2010, când încă era în garanție. Costurile de refacere a drumului au fost calculate la 500.000 de lei, cu tot cu TVA, o sumă imensă pentru bugetul local al unei comune, chiar dacă Marginea nu este tocmai o localitate săracă.
Primăria a început refacerea drumului și a obținut o scurtă prelungire a recepției finale
În luna noiembrie a anului trecut a fost termenul limită la care comisia de recepție SAPARD a inspectat drumul, la cinci ani de la debutul lucrărilor.
Primarul comunei Marginea, Ioan Onufrei, a explicat ce s-a întâmplat în luna noiembrie.
„Înainte de data limită am betonat porțiunea de drum distrusă, cu firma locală Cosadel SRL Marginea. Comisia a luat act de faptul că facem eforturi să refacem drumul și ne-a prelungit termenul limită până pe 18 martie 2014. Până la această dată trebuie să finalizăm și apărarea de mal, adică exact zona care a cedat la inundațiile din 2010. Costurile totale sunt de 500.000 de lei, cu tot cu TVA, bani pe care îi vom achita firmei Cosadel eșalonat, pentru că altfel nu avem posibilitatea să o facem. De această dată se va face o lucrare serioasă, mult mai rezistentă, care să nu cedeze în caz de inundații ”, a declarat Ioan Onufrei.
El a subliniat că, din punctul său de vedere, proiectul drumului realizat prin programul SAPARD a fost greșit, deoarece nu s-a luat în calcul riscul de inundații, iar drumul nu a fost protejat suficient.
Cum s-a ajuns în această situație limită
După cum am mai relatat în Monitorul de Suceava, în 2008, Consiliul Local al comunei Marginea a obținut aprobare pentru reabilitarea și modernizarea drumului forestier „Pietrele Muierii”, pe o porțiune de 4,32 de kilometri. Proiectul a fost promovat pentru a asigura accesul auto facil într-o zonă forestieră din Marginea.
Proiectul a fost adjudecat de firma SC Compania Quantum SRL Iași, valoarea totală eligibilă fiind de 3.257.349 de lei. Întreaga sumă a fost nerambursabilă.
În iulie 2010, în perioada în care drumul era asigurat, pârâul Sucevița a ieșit din matcă și a „ras” drumul betonat. Firma din Iași nu a mai fost însă de găsit, dispărând pur și simplu. Nici polița de asigurare nu a mai fost activată, astfel că timpul a trecut, iar vremea scadenței a venit pentru beneficiarul lucrării, Primăria comunei Marginea.
Deși la prima vedere refacerea unei porțiuni de o sută de metri de drum nu ar trebui să fie o problemă deosebită din punct de vedere financiar, lucrurile nu stau deloc așa.
Zona în care drumul a fost rupt este una foarte vulnerabilă atunci când pârâul Sucevița se umflă. Așa se face că mare parte din suma necesară lucrărilor este pentru apărarea drumului.
În proces cu firma care a fost consultant și proiectant
Administrația locală din Marginea speră că va reuși să recupereze în instanță măcar o parte din banii pe care trebuie să-i cheltuie acum.
Astfel, pe 6 ianuarie 2014, beneficiarul lucrării SAPARD, Primăria Marginea, a deschis un proces la Judecătoria Rădăuți, împotriva firmei SC LUANLI COM SRL Șcheia, care a fost consultant și proiectant în realizarea drumului cu fonduri europene.
Contactată telefonic, Claudia Moroșan, administratorul firmei, s-a arătat surprinsă de deschiderea acțiunii.
„Dacă o să fie cazul vom merge în instanță și ne vom apăra. Ce am făcut noi acolo din punct de vedere al consultanței pentru fonduri europene și al proiectului este corect și legal”, a declarat administratorul.
Cert în momentul de față este că vremea scadenței este foarte aproape pentru Primăria Marginea, care trebuie să finalizeze lucrarea până la jumătatea lunii martie. În cazul în care cei din comisie ar constata că drumul nu este în regulă, conform angajamentelor asumate, beneficiarul, Primăria Marginea, ar fi pus în situația de a returna întreaga valoare a proiectului, adică în jur de 3,2 milioane de lei.