Primăria municipiului Fălticeni va achiziționa un aparat DrugTest pentru testarea șoferilor pentru care există suspiciuni că au consumat droguri sau alte substanțe interzise. Potrivit primarului Gheorghe Cătălin Coman, aparatele vor fi folosite de Poliția Rutieră Fălticeni, achiziția fiind făcută de Primăria Municipiului Fălticeni la solicitarea Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, așa cum a fost și cea pentru radar mobil.
„Am alocat din bugetul local suma de 18.120 de lei pentru achiziția unui aparat testare șoferi cu suspiciuni conducere sub influența drogurilor și a substanțelor interzise în urma unei solicitări a Inspectoratului Județean de Poliție Suceava. Sunt foarte multe cazuri în care polițiștii prind șoferii, îi testează cu alcooltestul, rezultatul este zero, dar se vede că ei sunt în altă lume. Nu există o altă modalitate a polițiștilor să dovedească că sunt sub influența drogurilor decât aparatele drug test.
Din păcate, cazurile de astfel de conducători auto s-au înmulțit foarte mult, nu ai cum să dovedești decât dacă îl conduci la spital pentru a preleva probe și așa mai departe.
Achiziționăm acest aparat în perioada următoare și îl vom da Poliției Municipiului Fălticeni în comodat, astfel încât să acoperim un segment în ceea ce privește partea de siguranță rutieră în primul rând”, a spus primarul Gheorghe Cătălin Coman.
Substanțele psihoactive afectează capacitatea de a conduce vehicule
Aparatul Dräger DrugTest care va fi cumpărat este fabricat în Germania și depistează substanțele psihoactive în numai câteva minute. Testarea se face din salivă, tehnologia acestui dispozitiv putând detecta șase tipuri de droguri. Dacă rezultatul este pozitiv, persoana testată va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă.
Consumul de substanțe psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de vehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și nemaiputând evita obstacolele apărute în cale. De asemenea, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecințe deosebit de grave.
Potrivit Poliției Române, la testare nu este relevantă concentrația, dar conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care se află sub influența substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă, conform art. 336, alin.2, Cod Penal.