Repartizare

Prima zi de cazare a studenților în campusul Universității sucevene, fără îmbulzeală și nervi



Prima zi de cazare a studenților în campusul Universității sucevene, fără îmbulzeală și nervi
Prima zi de cazare a studenților în campusul Universității sucevene, fără îmbulzeală și nervi

Prima zi de cazare a studenților în campusul Universității sucevene a fost fără incidente, fără îmbulzeală și nervi. Ieri, încă de la primele ore ale dimineții, în holurile celor patru cămine studențești ale Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava se adunaseră câteva zeci de studenți.
Dacă în alți ani era multă zarvă în apropierea căminelor studențești, se formau cozi interminabile și se aștepta la rând ore în șir, anul acesta studenții au fost mulțumiți de felul cum s-a făcut repartizarea în cămine. Studenții din anii III și IV au fost primii programați să-și ia în primire camerele. Mulți dintre studenți ne-au declarat ieri că au sosit în campus încă de la primele ore ale dimineții. Cu toate că procedurile de cazare au rămas aceleași ca în anii trecuți, aglomerația din campus, cu care erau obișnuiți an de an, a dispărut.
„În anii trecuți a fost mai aglomerat la cazare și am avut mai mult de așteptat”
Alexandru Lupu, student în anul IV la Facultatea de Silvicultură, ne-a spus că a ales să stea și în acest an în cămin, pentru că s-a simțit confortabil în primii trei ani de facultate. „Condițiile de cazare sunt foarte bune. Prețurile sunt acceptabile, de aceea am ales să rămân la cămin”, ne-a spus studentul din Botoșani, care, pentru a evita aglomerația, a ajuns printre primii la cămin.
Un alt student matinal, Cristian Anichitei, din Vatra Dornei, ne-a spus că s-a trezit la ora 4:30, ca să fie sigur că ajunge printre primii la campus. Cristian este student în anul III la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor și ne-a spus că este mulțumit de condițiile din cămin. „Condițiile foarte bune, comparativ cu cele oferite de cămine similare din Cluj, Iași. Știu în mare parte ce este pe acolo. De aceea, am ales să stau într-un cămin al Universității sucevene”.
L-am întâlnit ieri și pe Ovidiu Iurieț, din localitatea Bucecea, județul Botoșani, student la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor. El ne-a spus că s-a trezit la ora 5:00 ca să ajungă printre primii la cămin. „Așa am procedat și în ceilalți ani. Am venit cât mai dimineață, pentru a rezolva mai repede problema și pentru a evita cozile. În anii trecuți a fost mai aglomerat la cazare și am avut mai mult de așteptat”, ne-a spus tânărul, care a completat că este mulțumit și de prețurile accesibile. „Viața de student la Suceava este foarte frumoasă. Campusul este frumos, căminele aranjate, orașul mare și frumos. Anul acesta lucrurile merg mult mai ușor”, ne-a mai spus Ovidiu Iurieț.
Administratorul Căminului studențesc II, Florin Ilișoi, ne-a spus că locurile în cămin sunt repartizate pe facultăți. „Căminul II are o capacitate de 337 de locuri. Prețurile sunt diferențiate și variază între 140 și 330 de lei pe lună”, a explicat Florin Ilișoi. Dacă ieri, cazarea a început cu studenții din anii III și IV, astăzi va continua cu studenții din anii II și I, iar vineri, 26 septembrie, sunt repartizați familiștii, masteranzii, dar și studenții întârziați motivat.
Tarife de cazare diferențiate
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava are în administrare patru cămine studențești, cu un număr total de 1.016 locuri, dintre care 835 revin studenților.
Diferența de 181 revine sportivilor de performanță, doctoranzilor, membrilor formațiilor artistice, studenților familiști și studenților din Republica Moldova.
Din totalul numărului de locuri existente în căminele studențești, 10% (84) este alocat studenților cu taxă. Cele mai multe locuri (160) au fost repartizate studenților de la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică.
Urmează Facultatea de Inginerie Electrică (151 de locuri repartizate), Istorie și Geografie (104), Inginerie Alimentară (100), Litere (99), Inginerie Mecanică (78), Silvicultură (56), Educație Fizică și Sport (54) și Științe ale Educației (33).
În anul universitar 2014 – 2015 studenții vor plăti taxe de cazare cuprinse între 90 și 360 de lei lunar, în funcție de cămin și de facilitățile pe care acesta le oferă, tarifele incluzând plata utilităților, a cablului TV și internetului.
Studenții bugetați vor lăsa lunar la casieria instituției sume ceva mai mici, în vreme ce studenții care nu au prins un loc subvenționat de la bugetul de stat vor scoate din buzunar prețuri ceva mai piperate. Studenții cu părinți cadre didactice beneficiază de o reducere consistentă la taxa pentru cazare, numai dacă fac dovada că părintele este cadru didactic.




Recomandări

Un tânăr din Straja este șef de promoție la Universitatea de Construcții București – Căi Ferate, Drumuri și Poduri

Un tânăr din Straja este șef de promoție la Universitatea de Construcții București – Căi Ferate, Drumuri și Poduri
Un tânăr din Straja este șef de promoție la Universitatea de Construcții București – Căi Ferate, Drumuri și Poduri