Peste 150 de elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava au participat la o serie de prezentări și dezbateri interactive susținute de specialiști ai Serviciului Județean Anticorupție Suceava, activități care au vizat promovarea unui comportament integru, identificarea faptelor de corupție, cunoașterea consecințelor implicării în fapte de corupție.
În perioada 20-30 mai, DGA – Serviciul Județean Anticorupție Suceava desfășoară „Decada anticorupție”. Cu acest prilej, prof. dr. Popescu Anamaria a planificat o sesiune de informare și conștientizare beneficiind de suportul comisarului-șef Adina Lupu.
Astfel, comisar-șef de poliție Adina Lupu, din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Suceava, a prezentat în fața elevilor informații despre îmbunătățirea strategiilor de comunicare pe teme anticorupție, care să ia în calcul potențialele riscuri și vulnerabilități; asigurarea transparenței în procesul decizional la nivel de unitate de învățământ; promovarea standardelor etice profesionale și stimularea comportamentului etic; desfășurarea de acțiuni de promovare a Codului de etică pentru învățământul preuniversitar; informarea privind riscurile și consecințele faptelor de corupție sau a incidentelor de integritate; cu privire la riscurile și consecințele negative ale corupției.
Cadrele didactice care au participat la activitate au fost: prof. Năsulea Florentina, prof. Puiu Oana, prof. Hetriuc Cristina, prof. Martineac Delia, prof. Brădătan Claudița.
– Activități ce contribuie la formarea și dezvoltarea personalității elevului în plan moral
Prof. dr. Popescu Anamaria a mai adăugat că „rezultatele urmărite în cadrul acțiunilor au fost: consolidarea cunoștințelor privind normele de etică și deontologie profesională și înțelegerea consecințelor încălcării acestora; argumentarea propriilor păreri legate de integritate; identificarea situațiilor deviante de la comportamentul integru; informarea privind atitudinea ce trebuie adoptată în cazul faptelor de corupție; conștientizarea riscurilor la care cetățenii se expun când săvârșesc fapte de corupție”.
Referitor la activitățile din această perioadă privind prevenirea faptelor de corupție din cadrul Campaniei naționale „E timpul să nu mai dăm și noi ceva!”, directoarea unității, prof. dr. Silvia Corina Nuțu, a precizat faptul că la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” au avut loc numeroase activități transdisciplinare „ce contribuie la formarea și dezvoltarea personalității elevului în plan moral, intelectual, estetic și civic, prin atingerea tuturor dimensiunilor educației al cărei scop ultim este pregătirea pentru viață a elevului”.
Acțiunile au fost realizate prin derularea unei activități pe linia promovării, consolidării comportamentului integru, prin prezentări și dezbateri interactive.
Orice faptă de corupție poate fi sesizată la Call-center-ul anticorupție, la numărul de telefon 0800.806.806. Resurse utile campaniei pot fi descărcate de pe site-ul DGA, secțiunea „Prevenire”, subsecțiunea „Campanii sau acțiuni de prevenire a corupției”: https://www.mai-dga.ro/resurse.
Organizarea și promovarea campaniei se realizează cu scopul creșterii gradului de conștientizare a fenomenului corupției și a consecințelor acestuia.