Prețurile alimentelor vor crește, după majorarea tarifelor la energie și gaze



Scumpirea gazelor și a energiei electrice, la 1 iulie, va determina și creșteri de prețuri la alimente, consideră producătorii din domeniu.
„Sigur că efecte (ale majorării prețului la utilități, n.r.) există, iar costul energiei se resimte de la cultura cerealelor până la vânzarea în magazine. La consumator se adună impactul de pe tot lanțul”, a declarat, ieri, președintele federației patronale Romalimenta, Sorin Minea.
El a arătat că în general prețurile produselor nu cresc cu același procent cu care au crescut utilitățile, „ci undeva la jumătate”, iar influența creșterii prețului la gaz și electricitate este resimțită diferit de fiecare ramură a industriei alimentare.
Producătorii de zahăr susțin că cei mai afectați de scumpirea utilităților vor fi rafinatorii de zahăr brut sau cei care încep campania de procesare a zahărului după 1 iulie.
Reprezentantul Agrana România, Emilian Dobrescu, estimează o creștere a costului de producție de 1-3%, care va duce implicit la o majorare a prețului produsului finit.
Dan Popovici, directorul de vânzări al altui producător de zahăr, Lemarco, apreciază că firmele care produc zahăr din sfeclă vor simți efectele negative ale scumpirii utilităților abia de la 1 octombrie, odată cu noua recoltă.
Totodată, firmele din domeniul morărit-panificație nu vor avea motive să majoreze prețurile până în toamna acestui an, întrucât procesatorii vor începe să lucreze cu grâu din noua recoltă, care în mod normal va avea un preț mai scăzut, a spus Aurel Popescu, președintele patronatului Rompan.
„Până în toamnă, în morărit și panificație n-ar trebui să avem scumpiri, pentru că intrăm cât de curând pe grâul din noua recoltă, care are în mod normal un preț mai scăzut, având doar cheltuielile de cultură”, a afirmat Popescu.
În ceea ce privește prețul grâului din noua recoltă, Aurel Popescu a arătat că acesta ar trebui să fie, în mod normal, cu 20-25% mai redus față de cel valabil în luna iunie.
Și producătorii afirmă că eventualele scumpiri depind de evoluția prețului la grâu.
„Având în vedere că în acest an noua recoltă se anunță bună atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ, Pambac Bacău nu intenționează să opereze scumpiri ale pâinii cel puțin pe termen scurt, în următoarele trei luni”, a spus directorul general al Pambac Bacău, Alin Giurea.