Prețurile alimentelor în România reprezintă două treimi din media UE; nivelul de trai, la jumătate



Prețurile la alimente din România reprezintă două treimi din media la nivelul UE, apropiindu-se chiar de medie la brânză, lapte și ouă, în timp ce nivelul de trai este la jumătate față de Europa.
Prețurile alimentelor și băuturilor nonalcoolice în România reprezintă 67% din media UE, potrivit unui comunicat transmis vineri de Eurostat.
Totodată, dintr-un raport prezentat miercuri de Eurostat reiese că nivelul de trai din România, măsurat prin indicele consumului individual real per capita, este cel mai scăzut din UE, reprezentând 48% din medie.
Ambele seturi de date se referă la anul 2012.
Consumul individual real per capita exprimat la paritatea puterii de cumpărare reprezintă un indicator mai relevant al nivelului de trai față de Produsul Intern Brut per capita.
Românii plătesc pentru pâine și cereale 63% din prețul mediu înregistrat în UE, iar carnea costă 57% față de media UE. Laptele, brânza și ouăle au prețuri apropiate de nivelul din Europa, reprezentând 93% din media UE.
Prețurile alimentelor și băuturilor non-alcoolice variază semnificativ pe teritoriul Uniunii Europene, de la mai puțin de 70% din media UE în Polonia, România și Bulgaria la 143% în Danemarca, 124% în Suedia sau 120% în Austria, potrivit Eurostat.
Bulgaria se află într-o situație similară cu a României, prețurile la alimente reprezentând 68% din media UE în timp ce indicele nivelului de trai se plasează la 49% față de media europeană.
În Polonia, prețurile alimentelor reprezintă 61% din media UE, cel mai redus nivel din Europa, însă indicele nivelului de trai este de 71% din media europeană.
Alimentele costă 81% din prețul mediu UE în Ungaria, în timp ce puterea de cumpărare se plasează la 61% din media Uniunii.
Cehii plătesc prețuri reprezentând 84% din media UE pentru alimente, iar puterea de cumpărare se plasează la 69% din medie.
În Germania, cea mai mare economie europeană, prețurile alimentelor depășesc ușor media UE (106%), în timp ce indicele nivelului de trai este de 121%.
Prețurile alimentelor sunt ceva mai ridicate în Franța, reprezentând 109% din media UE, în timp ce puterea de cumpărare se plasează la 113% față de nivelul mediu din Europa.
În Italia, prețurile alimentelor se plasează la 111% din medie, în timp ce indicele nivelului de trai este la cota 97%.
O situație mai echilibrată se găsește în Spania, unde atât prețurile alimentelor, cât și indicatorul puterii de cumpărare reprezintă 93% din media Uniunii Europene.
În Grecia, țara cel mai grav afectată de criză, prețurile alimentelor reprezintă 104% față de media UE, în timp ce indicele nivelului de trai se situează la 84%.
Cele mai scumpe alimente se găsesc în Danemarca, cu prețuri reprezentând 143% din media UE, în timp ce puterea de cumpărare se plasează la 115% din media europeană.
Astfel, prețurile alimentelor din România reprezintă 67% din media UE, față de 61% în Polonia, 68% în Bulgaria, 77% în Lituania, 81% în Ungaria sau 106% în Germania.
În privința băuturilor alcoolice, prețurile din România reprezintă 75% din media UE, în timp ce produsele din tutun costă 68% față de prețurile medii europene.
Cele mai reduse prețuri la băuturi alcoolice se găsesc în Bulgaria (67% din media UE), România (75%), Ungaria (79%) și Germania (82%), la polul opus situându-se Finlanda (175%), Irlanda (162%), Suedia (161%) și Marea Britanie (143%).
În ceea ce privește produsele din tutun, cele mai scăzute prețuri au fost înregistrate în Ungaria (52% din medie), Lituania (55%), Bulgaria (57%) și Polonia), față de 199% în Irlanda, 194% în Marea Britanie, 132% în Suedia sau 129% în Franța.