Prețurile la carnea de miel ar putea atinge în perioada Paștelui un nivel de 130.000 lei – 150.000 lei pe kilogram, valoare similară celei înregistrate în 2005, a declarat președintele Patronatului Asociației Crescătorilor și Exportatorilor Români de Ovine (PACERO), Mihai Dumitriu.
El a precizat că producția internă poate acoperi în întregime necesarul pieței autohtone, care se ridică la circa trei milioane de miei în perioada Paștelui, iar problemele vor ține mai degrabă de respectarea condițiilor sanitare – veterinare de sacrificare a animalelor.
În același timp, președintele PACERO afirmă că există și un disponibil de animale pentru export, deși cererea este mai redusă în această perioadă, întrucât mieii românești sunt „târzii”, ceea ce face ca principalii furnizori pe piață să fie țări precum Bulgaria, Macedonia, Grecia sau Italia.
Părerea este susținută și de reprezentanții Ministerului Agriculturii, care afirmă că în acest an greutatea de livrare a mieilor va fi mai mare decât în alți ani, deoarece sărbătorile de Paște sunt la sfârșitul lunii aprilie.
În ceea ce privește prețurile de vânzare a cărnii, Ministerul Agriculturii apreciază că nu vor fi diferențe mari comparativ cu anul 2005.
„Deoarece anul acesta numărul de miei obținuți este aproximativ egal cu cel de anul trecut, considerăm că nu vor fi diferențe semnificative de preț față de anul 2005”, se arată într-un comunicat al instituției.
Potrivit estimărilor ministerului, România avea la sfârșitul lunii martie un efectiv de 5,5 milioane de miei și iezi, care pot asigura necesarul intern în perioada Paștelui.
Anul trecut, efectivele de ovine s-au ridicat la circa 11 milioane de capete, din care s-au exportat peste două milioane de animale.
Prețuri de până la 150.000 de lei pentru carnea de miel în perioada Paștelui
