Prețul unui surâs



Sunt cuvinte sau gesturi a căror valoare nu poate fi contabilizată în bani. Un surâs, o mână întinsă cuiva într-o clipă de cumpănă, un cuvânt bun, toate acestea nu costă nici măcar un leu. Pentru a le împărtăși e nevoie doar de puțină inimă bună și atât. Poate și de nițel timp. Meditația de astăzi este de fapt o poezie scrisă de Mahatma Gandhi, ilustrul om politic și scriitor indian care a trăit în secolul trecut. Ea se cheamă „Surâsul“.
Un surâs nu costă nimic, dar produce mult. El îi îmbogățește pe cei ce îl primesc fără a-i sărăci pe cei ce-l dăruiesc. El nu durează decât o clipă, dar uneori amintirea lui este eternă. Nimeni nu este atât de bogat încât să se lipsească de el. Nici atât de sărac încât să nu-l merite. El creează fericirea în cămin. El e semnul sensibil al prieteniei. Un surâs dă odihnă celui obosit, dă curaj celor deznădăjduiți. Nu poate fi cumpărat, împrumutat sau furat pentru că e ceva care nu are valoare decât din momentul când este dăruit. Dacă vreodată întâlniți o persoană care nu mai știe cum să aibă un surâs, fiți generoși. Dăruiți-l pe al vostru. Căci nimeni nu are atâta nevoie de un surâs precum acela care nu-l poate da altora.
(Augustin Păunoiu)



Recomandări

Asociația „Bucovina Civică” vrea să ducă la mare 80 de copii fără posibilități materiale. Mai are nevoie de 9.000 de euro

Asociația „Bucovina Civică” vrea să ducă la mare 80 de copii fără posibilități materiale
Asociația „Bucovina Civică” vrea să ducă la mare 80 de copii fără posibilități materiale

Cockteil… cu amor, umor și poezie. Ciubucul logofătului Buhuș