Un lux

Prețul unui miel, aproape jumătate din pensia medie a unui sucevean



Mieii sunt mai scumpi în acest an
Mieii sunt mai scumpi în acest an

Tradiționalul miel de Paște a ajuns să coste aproape cât jumătate din pensia medie a unui sucevean, care depășește cu puțin 700 de lei. Asta este concluzia care se poate trage dacă avem în vedere că în acest an mieii aduși la vânzare în hala special amenajată din Piața Centrală a Sucevei sunt vânduți cu 25 de lei kilogramul. Așadar, un miel de zece kilograme costă 250 de lei, în timpul ce unul mare, de 14 kilograme, se vinde cu 350 de lei.
Mieii s-au vândut într-un ritm bun, cu excepția celor mici
Chiar și în aceste condiții mieii s-au vândut relativ bine în ultimele două zile, când au fost scoși la vânzare în hala Pieței Mari a Sucevei. Paradoxal, vârstnicii sunt cei mai frecvenți cumpărători ai mieilor din piață, în timp ce persoanele mai tinere preferă să cumpere carnea la kilogram, din marile magazine.
Aurica Dolceanu, din cartierul Burdujeni, a cărei familie crește în jur de 450 de oi, era mulțumită de cum a mers vânzarea.
„Avem miei și mai mici, de opt kilograme, și mai mari, de 13-14 kilograme, vânzarea a mers destul de bine. Ieri (n.r. – marți) am dat 20 de bucăți, iar azi (n.r. – miercuri) am adus 14 și mai am doi”, a declarat Aurica Dolceanu.
Mielul tăiat în două, soluția pentru cei cu bani mai puțini
Ieri, puțin după ora 10.00, aceasta mai avea la vânzare doar miei mici, contrar preferințelor majorității clienților, care voiau miei de minimum 10 kilograme.
O altă crescătoare de oi care vine an de an în hala autorizată din Piața Mare, Elena Șuiu, din cartierul Ițcani, era ceva mai rezervată.
„Vânzarea merge deocamdată potrivit, lumea vine, întreabă, dar nu prea are bani. Am vândut mulți miei tăiați în jumătate, un miel la câte doi oameni”, a declarat Elena Șuiu, care are o stână cu 450 de oi.
Trebuie amintit că în acest an mieii sunt în general ceva mai mici, asta în condițiile în care sărbătorile de Paști sunt mai timpurii.
Un nou drum la hală astăzi, după miei mai mari
Crescătorii de oi au explicat că vânzarea mieilor este una din ultimele activități profitabile pentru ei și nu prea au fost dispuși să lase din preț. Doar la mieii mari aceștia mai lăsau din preț 1-2 lei la kilogram.
O parte din clienții veniți în hală ieri, când reporterii Monitorului de Suceava s-au aflat în zonă, erau nemulțumiți că nu găsesc miei mai mari. Ei au fost rugați să revină astăzi, când crescătorii urmau să aducă o nouă serie de miei proaspăt sacrificați.
Cum a decurs o negociere savuroasă client-vânzător
Între clienți și vânzători nu au lipsit nici replicile savuroase, fiecare susținându-și cauza. Un pensionar, de exemplu, era nemulțumit că trebuie să scoată 250 de lei din buzunar pentru un miel de zece kilograme. Elena Șuiu a început să se justifice și să explice de câtă muncă este nevoie ca mielul să ajungă „agățat în cui”.
„Știu doamnă, doar nu trăiesc în Berlin…”, a replicat clientul, în timp ce Elena Șuiu nu s-a lăsat mai prejos: “Știu că nu locuiți la Berlin, dar poate stați la etajul X, de asta v-am spus”.
Direcția Sanitar Veterinară Suceava a autorizat trei centre de sacrificare temporare a mieilor, la stâne din Ițcani, Pătrăuți și Șcheia. Numai de la aceste centre se pot cumpăra miei verificați sanitar-veterinar. În rest, mai pot fi achiziționați miei verificați doar din halele din piețe și din marile magazine.



Vârstnicii sunt cei mai fideli cumpărători ai mieilor de Paște
Vârstnicii sunt cei mai fideli cumpărători ai mieilor de Paște
Vârstnicii sunt cei mai fideli cumpărători ai mieilor de Paște
Vârstnicii sunt cei mai fideli cumpărători ai mieilor de Paște
Vârstnicii sunt cei mai fideli cumpărători ai mieilor de Paște
Vârstnicii sunt cei mai fideli cumpărători ai mieilor de Paște
Mieii sunt mai scumpi în acest an
Mieii sunt mai scumpi în acest an


Recomandări

Sucevenii, avertizați să fie foarte atenți de unde cumpără miei și produse alimentare, în general, înainte de Paște

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava

Sucevenii, avertizați să fie foarte atenți de unde cumpără miei și produse alimentare, în general, înainte de Paște

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava

Semnal de încurajare pentru centre temporare de sacrificare a mieilor, care oferă avantaje și crescătorilor, și cumpărătorilor

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava

Semnal de încurajare pentru centre temporare de sacrificare a mieilor, care oferă avantaje și crescătorilor, și cumpărătorilor