Prețul produselor din carne ar putea crește în acest an pe piața românească, din cauza scumpirii cărnii de porc la nivel european și a majorării costurilor cu utilitățile în România, potrivit directorului general al producătorului de mezeluri H&E Reinert România.
„În această industrie, prețurile sunt influențate de diverși factori externi, care de această dată nu sunt favorabili. Din acest motiv, în 2008 sunt posibile creșteri de prețuri, ceea ce este posibil să ne afecteze și pe noi. Prețul cărnii de porc a crescut în Europa, în România au crescut prețurile utilităților, condițiile comerciale solicitate de parteneri sunt tot mai mari, toate aceste lucruri duc la o creștere inevitabilă a prețurilor”, a declarat Ovidiu Bocăniciu.
Potrivit estimărilor lui Bocăniciu, piața mezelurilor va crește cu 8-10% în acest an, față de 2007.
H&E Reinert România, subsidiară a grupului german H&E Reinert, a intrat pe piața românească printr-o investiție greenfield de circa 17 milioane de euro, lângă Brașov. Compania a încheiat anul 2007 cu afaceri de circa cinci milioane de euro, după nouă luni de funcționare pe piața românească.
„Deoarece 2007 a fost primul an de funcționare, doar pe o perioadă de nouă luni, cifra de afaceri nu este relevantă. Dar și în acest fel am avut un rulaj de aproximativ cinci milioane euro. Bineînțeles că nu se poate vorbi de profit după nouă luni de funcționare, la o investiție de 17 milioane de euro. Pentru 2008, estimăm o dublare a cifrei de afaceri, deoarece vom avea toate cele 12 luni la dispoziție și am depășit deja perioada de lansare pe piață, având parteneri constanți și de încredere”, a spus directorul general al H&E Reinert România.
Materie primă din import.
H&E Reinert România folosește numai materie primă din import și nu intenționează să investească în ferme proprii, pentru asigurarea materiei prime, așa cum au ales alți procesatori de carne.
„Materia primă din România, respectiv carnea de porc, nu este încă certificată conform cu cerințele UE, iar Reinert dorește începerea exporturilor cât de curând posibil. Pentru acest lucru sperăm și în susținerea Ministerului Agriculturii, care ar trebui să se implice mai mult in susținerea exporturilor de produse din carne din România. Până acum avem doar promisiuni”, a spus Bocăniciu.
El a adăugat că, fiind recent intrată pe piața românească, compania nu resimte în aceeași măsură ca alte firme interdicția la export, dar militează pentru reluarea cât mai rapidă a acestora.
Discuții despre interdicția de export.
Uniunea Europeană a extins până în 2010 interdicția impusă firmelor românești de a livra carne și produse din carne de porc în celelalte state membre, întrucât a considerat că pesta porcină nu este sub control. Reluarea livrărilor este condiționată de eradicarea pestei porcine, iar firmele și autoritățile caută soluții, una dintre acestea fiind lohnul, care presupune că procesatorii folosesc carne importată din statele neafectate de boală.
Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloș, se va întâlni în următoarele săptămâni cu procesatorii de carne pentru discuții pe această temă, concluziile urmând să fie transmise la Bruxelles.
H&E Reinert România are în portofoliu peste 70 de produse din gama crud-uscate, fierte-afumate, șunci și specialități, și o gamă de mezeluri pentru copii, care este adusă din import.
Pe piața preparatelor din carne din România principalii competitori ai Reinert sunt CrisTim, Aldis, Angst, Caroli și Tabco-Campofrio.