Antispeculă

Prețul mediu al produselor agricole care se vând în județ



În toată țara există tendințe de speculare a pieței la produsele agricole
În toată țara există tendințe de speculare a pieței la produsele agricole

Direcția Agricolă Suceava a realizat o analiză privind prețul mediu de referință al produselor agricole care se vând în județ, situația fiind necesară pentru evaluarea în lei a arendei, dar având și scopul de a combate specula, prezentă în această perioadă în care a fost secetă, iar producțiile nu sunt foarte mari.
Analiza s-a bazat pe prețurile cerute de producători și pe cele din piețele de tip angro. Conform analizei Direcției Agricole Suceava, în momentul de față prețurile medii de referință sunt următoarele: grâu – 0,90 lei kilogramul, orz – 0,90 lei kilogramul, porumb boabe – 0,85 lei kilogramul, cartof – 0,80 lei kilogramul, fasole boabe – 5,50 lei la kilogram, varză – 0,40 lei kilogramul, ceapă – 1,50 lei kilogramul, morcovul – 1,50 de lei kilogramul, tomate – 2 lei la kilogram, ardei gras – 2,5 lei la kilogram, castraveți – 1,5 lei kilogramul, mere – 1,80 lei kg, sfeclă de zahăr – 0,15 lei kg, lucernă, trifoi, fân – 0,35 lei kg, borceag – 0,35 lei kg.
Vasile Schipor, directorul Direcției Agricole Suceava, a explicat că, în condițiile anului greu pentru agricultură, în toată țara există tendințe de speculare a pieței, astfel că este nevoie ca aceste prețuri medii să fie cunoscute, pentru ca atât producătorul, cât și cumpărătorul să nu fie înșelați.
Producțiile medii la hectar în județ
Datele contabilizate de Direcția Agricolă Suceava arată că producțiile medii obținute în acest an la principalele culturi vor fi sub media ultimilor ani, fapt explicabil în condițiile de secetă accentuată și căderi de grindină pe 7% din suprafața agricolă a județului.
La grâu, producția medie obținută în județ este de 2.926 de kilograme la hectar, la o medie de 3.200 de kilograme la hectar în ultimii ani. La cartof, recoltat de pe 94% din suprafețe, producția medie este de 13,3 tone la hectar, cu patru-cinci tone sub medie, în timp ce la porumb, cel mai puțin afectat de secetă, recoltat deocamdată doar în proporție de 90%, producția medie este de 3,5 tone la hectar.
Vasile Schipor a declarat: „În condițiile de anul acesta putem spune că avem producții bune, cu atât mai mult dacă ne raportăm la alte județe, care au rezultate mult mai slabe”.