Carnea de vită tinde să devină un lux pentru suceveni, prețul la kilogram dublându-se în aproximativ șase luni de zile. Marii procesatori din județul Suceava spun că aceste creșteri sunt justificate, numărul de bovine scăzând drastic, condiții în care scumpirea produsului a fost inerentă. Fermele existente în momentul de față sunt puține comparativ cu necesarul de pe piață, iar bovinele din bătătura țăranilor sunt în scădere, unii vorbind chiar de o înjumătățire a efectivelor față de anii trecuți. „În județul nostru este un deficit foarte mare de bovine Alexandru Șcheul, patronul unității SC Killer SRL Horodnic, ne-a spus că un kilogram de carcasă de carne de vită tânără procesată la unitatea sa ajunge pe piață la un preț de 12 lei, față de doar 6 lei, cât costa același produs în vara anului trecut. În privința cărnii provenite de la vită adultă, prețul de vânzare este de 9,5-10 lei, comparativ cu 4-5 lei la jumătatea lui 2008.
„În județul nostru este un deficit foarte mare de bovine. Statul nu a dat subvenții suficiente și la timp, iar oamenii au renunțat la creșterea vacilor. La fermele de îngrășare existente, procesatorii se bat să obțină contracte, sunt foarte puține”, a explicat Alexandru Șcheul.
El a arătat că oferă crescătorilor de la care achiziționează bovine vii un preț de 6-8,5 lei pe kilogram, funcție de vârsta animalului, aceasta fiind suma maximă pe care o poate da pentru a nu ajunge să lucreze în pierdere.
La fel stă situația și în cazul unei alte mari unități de procesare a cărnii din județul Suceava, SC SuperStar Rădăuți.
„Marea problemă cu care ne confruntăm este lipsa vitei autohtone, populația nu mai crește animale. Dacă la finele anului trecut vindeam kilogramul de carcasă adultă cu 7,5 lei, acum am ajuns deja la un preț de 9,5-10 lei. Criza de carne se va adânci și mai mult, acum după sărbători”, a explicat Marcel Rusu, administratorul unic al societății.
Preparatele se vor scumpi cu 20% În privința preparatelor din carne de vită, creșterea prețului este mai mică, aici fiind folosită masiv carne aduse din import, care este mai ieftină.
„Estimăm o creștere de aproximativ 20% și în cazul preparatelor pe bază de carne de vită. Marfa adusă de peste hotare este ieftină, dar calitatea ei e îndoielnică, de aceea lucrăm doar cu produs autohton”, a precizat Alexandru Șcheul.
Zilele următoare, Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Suceava urmează să contabilizeze toate datele primite din teritoriu și să stabilească numărul de efective de bovine existente la finele anului trecut pe raza județului.





