Nici un spital din țară nu se confruntă cu o criză de medicamente atât de lungă ca cel din Suceava, care nu mai poate asigura de două luni tratamentul pentru persoanele seropozitive. Afirmația îi aparține președintelui Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre, care a declarat ieri pentru Monitorul de Suceava că „din motive care îmi scapă, situația tratamentului pentru bolnavii HIV/SIDA din Suceava este unică în țară”.
„Nu știu să se fi întâmplat așa ceva și în alte județe. La Iași, unde au apărut primele semnale din țară, problemele au început să apară după data de 6 ianuarie”, a spus președintele UNOPA. El a remarcat că în 2013 bugetul a fost asigurat la limită în toată țara, dar a contat și felul în care spitalele au stabilit necesarul de bani, au cheltuit sumele alocate și au scăpat de soldurile din anul precedent. Iulian Petre a anunțat că din informațiile pe care le deține bugetele județelor pentru 2014 au fost stabilite și urmează a fi comunicate direcțiilor de sănătate publică, iar sumele alocate se pare că vor fi egale cu cele din 2013 dacă nu chiar și mai mari.
1,952 de milioane de lei, pentru viața seropozitivilor suceveni
Același semnal pozitiv l-a primit și directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Suceava, dr. Tiberius Brădățan, care a informat ieri că situația de criză își va găsi rezolvare în scurt timp. „S-au deblocat fondurile pentru prima lună. Furnizorii de medicamente știu cam care e necesarul și ar trebui să aibă medicamentele pregătite pentru a ni le furniza”, a spus medicul.
El a arătat că pentru trimestrul unu al acestui an, suma cerută ministerului de resort pentru tratamentul bolnavilor HIV/SIDA este de 1,952 de milioane de lei, în acești bani fiind inclusă și diferența de 281.000 de lei rămasă neplătită din luna decembrie.
Dr. Tiberius Brădățan a declarat că la Spitalul Județean de Urgență Suceava 162 de persoane seropozitive sunt luate în evidență pentru terapia cu antiretrovirale. Anul trecut, pentru tratamentul acestor bolnavi, unitatea a cheltuit în fiecare lună o sumă medie de 365.477 de lei. Pentru 2014, necesarul lunar ar fi în medie de 557.000 de lei. Costurile cu medicația unui astfel de pacient se ridică la 3.400 de lei pe lună, a precizat medicul.
90% dintre bolnavii de HIV/SIDA și-au întrerupt forțat terapia
La Spitalul Județean de Urgență Suceava, stocurile de medicamente pentru bolnavii HIV/SIDA s-au epuizat din decembrie anul trecut. În lipsa unor fonduri pentru noi achiziții, terapia antiretrovirală nu a mai putut fi continuată. Nu e prima oară când se înregistrează sincope în asigurarea tratamentului pentru persoanele seropozitive din județ, însă niciodată până acum suferinzii nu au fost lăsați două luni fără medicamentele care le mai dădeau o șansă la viață.
La această oră, 90% dintre bolnavii HIV/SIDA au întrerupt complet tratamentul, potrivit celor declarate marți de președintele Asociației Red Ribbon Suceava, Dorina Vasile. Aceasta a avertizat că dacă situația nu se va rezolva în cel mult două săptămâni, pacienții vor ieși în stradă să-și ceară dreptul la viață și vor demara acțiuni în instanță. Dorina Vasile a subliniat că întreruperea medicației duce la instalarea unei rezistențe față de tratament, iar persoanele seropozitive riscă să fie ucise de bolile oportuniste”, a spus Dorina Vasile.
Declarații
Președintele UNOPA: „Situația tratamentului pentru bolnavii HIV/SIDA din Suceava este unică în țară”
