Președintele României, Klaus Iohannis, a tăiat, miercuri, panglica noului Ambulatoriu al Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, alături de managerul unității medicale, Vasile Rîmbu, de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și de primarul municipiului reședință de județ, Ion Lungu. Președintele țării i-a felicitat pe toți cei prezenți pentru construirea noului ambulatoriu integrat de specialitate din cadrul spitalului, apreciind atât inițiativa, cât și faptul că administrația județeană și locală au susținut finanțarea investiției.
„Am toată aprecierea pentru această inițiativă locală, care demonstrează cum o administrație responsabilă, orientată către cetățean, a reușit să găsească resursele necesare pentru a finaliza o unitate sanitară modernă, în care pacientul să fie tratat în condiții pe care eu le-aș numi normale”, a declarat președintele Iohannis.
Acesta a subliniat că realizarea este cu atât mai importantă cu cât vine „într-un context în care guvernarea PSD ne-a oferit constant doar fantasmagorii!” și, în realitate, „nu avem nici spitale regionale, nici examen de rezidențiat reformat, iar eșecul guvernării PSD în ceea ce privește măsurile asumate în programul de guvernare pe sănătate este evident”.
„Avem, iată, la Suceava un model de bune practici în sistemul de sănătate românesc și îmi doresc să avem astfel de exemple peste tot în țară. Extinderea și modernizarea acestui ambulatoriu, și vreau să se știe foarte clar, s-au făcut cu fonduri de la Consiliul Județean și cu fonduri europene. Inversarea piramidei serviciilor de sănătate este o prioritate pentru sistemul de sănătate românesc, în vederea îmbunătățirii performanței, dar și a sustenabilității”, a afirmat Iohannis.
Președintele țării a declarat că rapoartele asupra sistemului de sănătate românesc și concluzia generală a experților arată că asistența medicală spitalicească, predominantă în țara noastră, dovedește o structură a sistemului sanitar perimată și generatoare de costuri „pe care pur și simplu nu ni le permitem”. De aceea este necesară regândirea structurii asistenței medicale, prin prioritizarea medicinei primare, preventive și de ambulatoriu, inclusiv prin alocări financiare mai mari acestor domenii.
În discursul de la inaugurarea oficială, Klaus Iohannis a criticat PSD
„Din nefericire, guvernarea PSD nu a făcut altceva decât să pună din condei măsuri într-un program de guvernare cu care i-a amăgit pe români, însă a rămas repetentă la implementare”, a afirmat Iohannis.
Acesta a evidențiat că prezența sa la inaugurarea ambulatoriului dovedește susținerea fermă pe care o acordă „pentru o reformă reală a sistemului de sănătate românesc, pentru schimbarea de paradigmă, pentru orientarea către tendințele europene și internaționale”.
Avantajele tratării pacienților în ambulatoriu sunt degrevarea spitalului de anumite sarcini, reducerea costurilor și beneficii pentru pacient, comunitatea medicală și sistemul de sănătate.
„Pacientul va beneficia de un serviciu medical de calitate, atunci când are nevoie și acolo unde are nevoie, personalul medical din ambulatoriu își va putea desfășura activitatea într-un spațiu modern și dotat foarte bine, aici, la dumneavoastră, iar cel din spital se va putea concentra asupra acelor pacienți care într-adevăr necesită spitalizare. Pe scurt, acest nou ambulatoriu integrat de specialitate aduce respect pentru pacient și pentru întregul personal medical! (…) Vă felicit, domnule președinte, domnule manager, domnule primar, și pe dumneavoastră, toți care lucrați aici. Este o realizare foarte frumoasă și sunt convins că veți avea foarte mulți pacienți aici! După ce vor vedea și vor auzi oamenii ce realizări aveți aici, în Suceava, fiți convinși că veți avea musafiri din multe alte părți. Vă doresc să-i tratați foarte bine, să aveți numai pacienți mulțumiți!”, și-a încheiat discursul președintele României, Klaus Iohannis.
Vasile Rîmbu: ”Aici, la Suceava, sper că am reușit să oferim normalitate și nimic mai mult”
Prezentarea ambulatoriului a fost efectuată de managerul Vasile Rîmbu și de președintele CJ, Gheorghe Flutur. Rîmbu a explicat că serviciile medicale se vor acorda pe baza trimiterii de la medicul de familie sau de la medicii specialiști sau prin prezentare directă, ceea ce va duce la creșterea accesibilității populației la servicii medicale complexe, la cele mai înalte standarde și la asigurarea egalității de șanse la servicii medicale de calitate, moderne și eficiente.
„Munca noastră aici nu o reprezintă doar ambulatoriul care a fost inaugurat astăzi. În ultimii zece ani, împreună cu echipa de aici am refăcut infrastructura, am construit, am recondiționat, am cumpărat echipamente și am investit în tehnologie. Am dezvoltat noi zone terapeutice și de imagistică, am dezvoltat proceduri și procese astfel încât să le oferim pacienților noștri o îngrijire cât mai bună”, a declarat Vasile Rîmbu. Odată cu investiția în infrastructură, spitalul a acordat egală atenție recrutării de personal, de „oameni tineri, care vor să construiască și care vor să schimbe percepția asupra îngrijirii oferite în spitalele publice”.
„Aici, la Suceava, sper că am reușit să oferim normalitate și nimic mai mult”, a precizat managerul Vasile Rîmbu.
Flutur: „La Suceava descentralizarea înseamnă o poveste de succes”
Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, l-a felicitat pe Vasile Rîmbu și echipa de la spital pentru eficiența cu care s-a lucrat la construcția ambulatoriului, subliniind că investiția s-a realizat nu într-un an, ci în 10 luni.
Flutur a arătat că succesul dezvoltării spitalului sucevean s-a datorat și faptului că administrația județeană a susținut financiar investițiile. Șeful deliberativului județean a spus că din 67 de milioane de euro investiți în ultimii 10 ani, 57% au fost alocați din bugetul județean, din bugetul spitalului și din bugetul local, 25% provin din fonduri europene, iar restul a fost contribuție guvernamentală.
„A fost o poveste de succes. La Suceava descentralizarea înseamnă o poveste de succes”, a mai spus președintele CJ, Gheorghe Flutur.
Investiția în ambulatoriul de specialitate a fost de 7,3 milioane de euro, din care 5,3 milioane de euro au fost decontați din fonduri europene. Suma economisită astfel din bugetele locale a fost alocată imediat pentru realizarea Laboratorului de medicină nucleară.
După alocuțiuni, președintele României a fost condus de gazde să viziteze ambulatoriul, după care, împreună cu Vasile Rîmbu, Gheorghe Flutur și Ion Lungu, a plantat un platan în curtea spitalului, în amintirea acestui moment.
Pentru cei care doresc să viziteze noul ambulatoriu, spitalul organizează astăzi și mâine „Zilele Porților Deschise”. De luni, 21 octombrie a.c., policlinica spitalului va fi dată în folosință.