Ciorbă de miel (cu măcriș)
Ingrediente: 1/2 kg. carne de miel, aprox. 300g. frunze de măcriș, o ceapă mijlocie, 1 gălbenuș,
100 ml smântână, 25g. orez (1 lingură), tarhon, leuștean, pătrunjel, sare
Mod de preparare: Carnea se pune la fiert pentru aproximativ 50 de minute în 2 l apă rece, împreună cu o ceapă tăiată mărunt și o linguriță rasă de sare. Măcrișul, numai frunzele, fără codițe, se spală în 2-3 ape; apoi, se ia câte un mănunchi și se taie în felii mai late. Se adaugă în ciorbă și se lasă să fiarbă încă 30 minute. Măcrișul are acreala lui naturală și dă un gust foarte plăcut cărnii de miel. Odată cu măcrișul se pune și orezul, ca ciorba să fie mai deasă sau se pot face găluște din albuș. Când toate sunt fierte, se sărează după gust, și, dacă este prea acră, se mai adaugă puțină apă. Cine dorește o ciorbă mai acră poate adăuga zeamă sau sare de lămâie. Ciorba se ia de pe foc și se drege cu gălbenușul amestecat cu smântână. Pentru aromă, se pun frunze de tarhon sau leuștean și pătrunjel, sau din toate câte puțin.
Ciorbă de miel (cu borș)
Ingrediente: 1 1/2 kg. carne de miel (cap, gât, piept, coaste, coadă), 100 g. orez, 100 g. ceapă verde tocată mărunt, 750 g. borș, 2 morcovi , 1 păstârnac, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 legătură de pătrunjel verde, 2 legături de leuștean, 1 gălbenuș, patru linguri de smântână, sare
Mod de preparare: Carnea se spală bine, se curăță de pielițe, se împarte în porții (capul rămâne întreg, dar se opărește înainte) și se sărează. Se lasă deoparte o jumătate de oră. Apoi se pune la foc într-o oală mare, apa trebuie să acopere bine carnea, dar în vas trebuie să mai rămână loc pentru borș, care va fi adăugat mai încolo.
Zarzavatul (cu excepția leușteanului și a pătrunjelului verde) curățat și tăiat în cubulețe, se pune și el la fiert după un sfert de oră. Când e aproape fiert, se introduce și orezul, spălat în mai multe ape si fiert separat. Se adaugă leușteanul tocat mărunt și borșul, fiert separat și spumuit; ciorba se lasă să mai dea câteva clocote, apoi se potrivește de gust și se mai sărează dacă e cazul. Separat, într-un castron, se bate gălbenușul cu puțină sare și se amestecă cu smântâna și pătrunjelul verde tocat mărunt; cu acest amestec se drege ciorba. Se servește numai fierbinte. Pentru cine dorește, capul mielului se poate servi separat, cu pătrunjel verde tocat pe deasupra.
Drob de miel (cighir)
Ingrediente: 500g. măruntaie de miel (inimă, ficat, plămâni), 1 prapure, 2 ouă, 1 felie de pâine, 1 lingură smântână, 1 lingură verdeață tocată, 2 fire de ceapă verde, sare, piper, 1 lingură untură
Mod de preparare: Se trec prin mașina de tocat măruntaiele mielului. Se amestecă cu ouă, puțin miez de pâine muiat în lapte, sare, un praf de piper, smântână și verdeață tocată mărunt. Se spală prapurele bine în mai multe ape. Se unge puțin cu untura o tigaie cu marginile joase, se întinde prapurele în tigaie astfel încât să rămână mult și pe margini și să poată fi întors peste umplutură. Se pune umplutura în strat uniform peste prapure și se întorc marginile prapurelui peste umplutură. Se coace la cuptor. Se servește cu oua roșii și ceapă verde.
Drob de miel în aluat
Ingrediente: Pentru tocătură aceleași cantități ca mai sus; pentru aluat: 1 ou, 150 g. făină, 1 lingură de unt sau untura, sare
Mod de preparare: Drobul poate fi învelit în aluat în loc de prapure. Se pregătește tocătura ca în rețeta de mai sus. Se face un aluat fraged din ou, făină și unt. Se întinde o foaie ca de tăiței. Se așează în tigaia unsă cu unt sau untură. Se pune deasupra umplutura într-un strat de grosime egală. Se întorc marginile aluatului peste umplutură. Se unge cu ou și se dă la cuptor.
Drob de miel
Timp de preparare: 1 h 10 min.
Ingrediente:
– inimă, ficat și plămâni de miel
– o ceapă, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, câteva legături de ceapă verde (3-4), mărar pătrunjel (verzi), un prapur, o felie de pâine
– 3-4 ouă
– sare
– piper
– ulei
Mod preparare:
Se pune la fiert, până da în clocot, apă cu un praf de sare. Când clocotește, se pun măruntaiele de miel curățate și spălate (cu o ceapă, un morcov și un pătrunjel) și se lasă la fiert la foc mic. După ce au fiert se lasă la răcit, după care se trec prin mașina de tocat cu o bucățică de miez de pâine muiat în apă și stors. Se amestecă carnea tocată cu ceapa verde tocată (și codițele), cu mărar și pătrunjel verde tocate fin, sare, piper și cu ouăle.
Se spală bine prapurul. Se unge o cratiță cu ulei, se pune prapurul în cratiță, se întinde și pe pereții laterali (până sus), se toarnă înăuntru compoziția, se învelește cu prapurele, se unge cu ulei deasupra și se introduce în cuptor la copt. Când sunt gata, se răstoarnă din cratiță într-o farfurie.