Este foarte importantă o educație alimentară …
Comportamentul copiilor în timpul mesei, precum și mofturile pe care aceștia le fac atunci când văd unele alimente în farfurie nu sunt intenționate și nici nu se datorează proastei creșteri.
Studiile au arătat că tendința copiilor de a evita mâncărurile nefamiliare este în mare parte moștenită genetic.
În cadrul unui studiu extins, realizat de o echipă de cercetători de la Colegiul Universitar din Londra, care a monitorizat comportamentul gemenilor, s-a observat că peste 80 la sută din tendința acestora de a evita anumite feluri de mâncare, sau alimentele care li se par nefamiliare are explicații genetice.
„Părinții pot fi liniștiți în privința încăpățânării micuților de a nu încerca diverse tipuri de alimente. Acesta nu este neapărat semnul unei educații alimentare slabe venite din partea familiei, ci este un rezultat al moștenirii genetice”, a explicat dr. Lucy Cooke, coordonatorul studiului.
„Soluția este ca micuților să le fie oferite treptat, atât alimente necunoscute, cât și unele care le displac pentru a ajunge să se obișnuiască cu acestea”, a continuat el.
Atât oamenii, cât și animalele prezintă o dispoziție genetică de a respinge anumite mâncăruri, în special legumele și fructele, fenomen cunoscut, în termeni științifici, ca „neofobie față de mâncare”. Cercetătorii consideră că acest comportament alimentar selectiv a fost folosit în trecut ca avantaj evolutiv, pentru evitarea expunerii la mâncăruri posibil toxice.
În cadrul cercetării a fost monitorizat comportamentul alimentar a peste cinci mii de gemeni cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani. Studiul a subliniat importanța moștenirii genetice și în acest aspect al vieții, însă nu neagă importanța educației alimentare venite din partea părinților încă din primele luni de viață.
Sursa: www.adevarul.ro
