Prăjiturele ”Frau Brunhilde” (rețeta veche)



Prăjiturele ”Frau Brunhilde” (rețeta veche). Foto: pinterest.com
Prăjiturele ”Frau Brunhilde” (rețeta veche). Foto: pinterest.com

Pentru prăjiturelele tăiate cu diferite forme, care se servesc decorate sau simple de Crăciun, abundă rețetele peste tot. Acesta este însă o variantă foarte veche, care garantează că steluțele și brăduleții din aluat vor fi incredibil de fini și de gustoși și de fragezi, la doar o oră după ce au ieșit din cuptor.
Avem nevoie de:
250 grameunt cu minim 80 la sută grăsime, 250 g untură de porc, 250 g zahăr pudră, 5 ouă, 3 linguri smântână, coaja unei lămâi, un praf de copt, 1 kg făină, 2-3 linguri nucă rasă ori mărunțită destul de fin, un praf de sare
Preparare
Scoatem din frigider untura și untul cu minim 3 ore înainte de preparare. Fierbem 4 ouă tari, le răcim 15 minute în apă rece, le curățăm și extragem doar gălbenușurile. Pe acestea le presăm cu grijă printr-o sită, ca să obținem un fel de făină de gălbenuș fiert. Adăugăm un ou întreg, crud, și smântâna, precum și praful de copt și puțină sare, apoi batem bine. Punem coaja rasă de lămâie, untul și untura, apoi zahărul. Batem foarte bine cu lingura sau cu mixerul și apoi adăugăm făină câtă cuprinde, ca să iasă un aluat relativ moale, dar nelipicios. Avem nevoie de cca 1 kg de făină, din care 800g le adăugăm deodată și restul câte puțin, dacă e necesar. Cu cât va fi mai puțină făina, cu atât vor fi mai fragede prăjiturelele, dar aluatul trebuie să conțină totuși suficientă, pentru a putea fi întins în foaie subțire de 3 mm. După ce am făcut aluatul nu îl mai frământăm mult, doar îl trântim de suprafața de lucru, cu putere, de 20-30 de ori. Astfel se va activa glutenul mai repede în aluat și acesta va fi mai omogen și mai fin. Împachetăm aluatul într-o pungă sau în folie alimentară și îl lăsăm minim 2 ore la răcoare, dar nu la frigider. Ulterior întindem foaie la grosime de 3-5 mm, tăiem forme, presărăm puțin zahăr tos și niște bucățele de nucă pe fiecare și le coacem la foc iute în tăvi joase, până se rumenesc doar puțin pe margini. Atenție, în timpul coacerii, din cauză că aluatul are multă grăsime, prăjiturile vor părea oarecum lichide, parcă gata de dezintegrare. Trebuie coapte însă în continuare, până devin ușor aurii pe margini și trebuie răcite în tavă, pentru că sunt extrem de fragile cât sunt calde. Sunt delicioase, făinoase și foarte fine aceste fursecuri și se păstrează mult timp în cutii de tablă închise bine.



Recomandări

Berea cu muguri de brad, salam cu pudră de hribi sau deserturi vegane pentru nevoi nutriționale speciale, premiate la FIA Food Fest 2025 de la USV

Berea cu muguri de brad, salam cu pudră de hribi sau deserturi vegane pentru nevoi nutriționale speciale, premiate la FIA Food Fest 2025 de la USV