Prăjitura însiropată



Prăjitura însiropată
Prăjitura însiropată

Simplă și rapidă, fără aspect sofisticat și arome exotice, această prăjitură pufoasă și moale surprinde prin delicatețea gustului și te face să mai vrei…
Avem nevoie de:
1 cană făină, 1 cană zahăr, 5 ouă, o lingură ulei, o lingură apă, 2-3 plicuri zahăr vanilat, 1 praf de copt, unt și făină pentru tapetat tava, coaja și zeama de la jumătate de lămâie, un praf de sare; pentru sirop – 5 linguri zahăr, o cană și jumătate cu apă, o fiolă esență de rom, opțional 3 linguri cacao
Preparare:
Tapetăm tava cu unt sau ulei și făină. Scuturăm surplusul de făină. Încingem cuptorul cu cel puțin 10 minute înainte de preparare. Separăm gălbenușurile de albușuri. Punem albușurile cu un strop de sare și o lingură de zeamă de lămâie și le batem până se albesc. Adăugăm, câte puțin, jumătate din zahăr și continuăm să batem până ce totul devine spumă foarte tare (când întoarcem castronul plin cu spumă cu dosul în sus, aceasta nu trebuie să cadă!). Separat batem gălbenușurile cu restul de zahăr, aromele, uleiul, apa, restul de zeamă de lămâie. Turnăm în fir subțire gălbenușurile peste spuma de albuș, în timp ce amestecăm cu mixerul la turație maximă. Oprim mixerul și vom continua să amestecăm cu lingura sau cu o spatulă. Începem să presărăm făina amestecată cu praful de copt, în ploaie, peste compoziția cu ouă, și în acest timp amestecăm spuma ușor, de jos în sus, cu mișcări largi, ca să încorporăm făina fără să se lase spuma. Turnăm în tavă aluatul și punem în cuptorul încins, reducem temperatura cuptorului la mediu și coacem blatul până ce trece testul scobitorii, iar marginile încep să se desprindă de pe tavă (cca. 35 minute). Între timp dăm în clocot amestecul de ingrediente pentru sirop. Când prăjitura e coaptă, o scoatem din cuptor, o lăsăm 5 minute, apoi, cu un cuțit foarte ascuțit și umezit, tăiem cuburile de prăjitură la dimensiunea dorită, fără a le scoate însă din tavă. Cât încă este fierbinte prăjitura, turnăm ușor siropul uniform și lăsăm să se răcească și să absoarbă lichidul complet. Se poate turna și mai puțin sirop, dacă nu dorim ca prăjitura să fie atât de umedă. La final scoatem cuburile și le așezăm pe platou. Ca să arate mai atractiv, chiar înainte de servire putem să radem peste prăjiturile clădite pe platou puțină ciocolată amăruie sau albă.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)

Berea cu muguri de brad, salam cu pudră de hribi sau deserturi vegane pentru nevoi nutriționale speciale, premiate la FIA Food Fest 2025 de la USV