O substanță formată în timpul prăjirii, coacerii sau frigerii alimentelor, acrilamida, poate dubla riscul de cancer la ovarian sau uterin, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii olandezi și publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, informează BBC.
Semnal de alarmă.
În urmă cu cinci ani, cercetătorii au stârnit vâlvă când au spus că multe alimente gătite conțin acrilamidă, un factor care poate declanșa apariția cancerului.
Noul studiu, la care au participat 62.000 de femei, a stabilit o legătură clară între consumul de acrilamidă și incidența cancerelor ovarian și uterin.
Acrilamida se găsește în alimente gătite, precum pâine, cereale, cafea, carne, cartofi, preparate la cuptor, grătar, în ulei sau la cuptor, spun cercetătorii de la Universitatea din Maastricht, autorii studiului.
Riscuri crescute.
Studiul a scos la iveală faptul că participantele la studiu care au consumat cea mai mare cantitate de acrilamidă au prezentat de două ori mai multe riscuri de a dezvolta cancer ovarian sau uterin față de cele care au consumat cele mai mici cantități de acrilamidă.
Cea mai mare cantitate de acrilamidă a fost echivalentă cu un pachet de gustări din orez expandat, o jumătate de pachet de biscuiți sau o porție de chipsuri pe zi.
În prezent, Uniunea Europeană sfătuiește populația să evite pâinea prăjită sau chipsurile, pentru că acestea conțin niveluri mari de acrilamidă. Se recomandă alimentele gătite acasă, care conțin cantități mai mici de acrilamidă decât cele din alimentele procesate, de tip fast food și din restaurante.
Greu de evitat.
Numai în Marea Britanie, anual sunt înregistrate 6.400 de decese provocate de cancerul uterin și 7.000 de morți provocate de cancerul ovarian, una dintre cele mai mari rate din Europa.
Un purtător de cuvânt de la Food Standards Agency (agenția de control al alimentelor din Marea Britanie) a declarat că este imposibil de evitat total consumul de acrilamidă. Această substanță se formează în mod natural în unele alimente și este imposibil de urmat o dietă echilibrată în care să nu existe această substanță.



