Organismul uman are nevoie de un echilibru în ceea ce privește vitaminele și mineralele pentru a funcționa corect. Printre acestea, alături de calciu și sodiu, potasiul joacă un rol extrem de important, fiind indispensabil pentru buna funcționare a sistemului nervos, pentru menținerea funcțiilor musculare și pentru reglarea celor cardiace, renale și suprarenale.
Deficiența de potasiu (hipokalemie) se manifestă prin stări de slăbiciune, oboseală, confuzie, palpitații cardiace și uneori prin probleme de coordonare musculară, însă primul semn de lipsă de potasiu este o stare generală de slăbiciune. Alimentele – în special fructele și legumele – reprezintă cea mai bună sursă de potasiu pentru organismul uman și multe dintre acestea au un conținut de potasiu suficient de mare încât să asigure doza zilnică recomandată din acest mineral (3.500 mg).
Alimentele foarte bogate în potasiu sunt recomandate sportivilor, însă nu și persoanelor care trebuie să urmeze o alimentație săracă în potasiu. Printre aceste alimente se numără caisele, bananele, fructele de avocado, laptele, portocalele și sucul de portocale, cartofii, prunele, spanacul și roșiile, dar și toate tipurile de carne.
Alimentele care au un conținut moderat de potasiu sunt recomandate marii majorități, pentru a asigura un echilibru în planul de nutriție. În categoria acestor alimente intră sucul natural de mere, sparanghelul, sfecla, broccoli, morcovii, cireșele, porumbul, vinetele, fasolea verde, ciupercile proaspete, ceapa, ananasul, fructele de pădure și pepenele roșu.
Există însă și alimente ce conțin cantități mici de potasiu, acestea fiind recomandate persoanelor cărora medicii le-au impus un regim alimentar sărac în potasiu. Printre aceste alimente se numără merele, ardeiul gras, varza, castraveții, strugurii, ciupercile și prunele.