Postul, o cură de sănătate (I)



Foto: MEDIAFAX
Foto: MEDIAFAX

Pentru că ne aflăm în plin post al Paștilor, considerăm necesar să prezentăm cititorilor efectele benefice ale posturilor, alimentația naturistă și tratamentele fitoterapeutice corespunzătoare.
Din punct de vedere medical, posturile vin, frecvent, după o alimentație necorespunzătoare, asigurând o curățire a corpului de impuritățile, grăsimile și toxinele care se acumulează, treptat, în ficat, rinichi și, mai ales, în colon, unde blochează procesele de autoînnoire permanentă.
Carnea consumată în exces, în timpul iernii, devine o otravă pentru organism. Cine mănâncă multă carne trăiește puțin sau se îmbolnăvește de multe afecțiuni grave, întrucât componentele din carne se digeră greu și rămân mult timp în stomac și intestine. Efecte similare au și grăsimile animale, mezelurile (cu conservant – glutamat de sodiu), șunca, afumăturile, vânatul și untul. Alimentele de tip fast-food, conservanții și aditivii alimentari măresc, în mod semnificativ, incidența cancerelor digestive. Această alimentație greoaie, într-o perioadă cu un consum energetic redus, cum sunt lungile luni de iarnă, slăbește organismul care devine obosit, uzat, incapabil să asimileze corect hrana.
În afara perioadelor de post, stabilite de calendarul creștin, se recomandă respectarea unor posturi de scurtă durată în tot restul anului, măcar 1-2 zile pe săptămână (frecvent miercuri și vineri). În aceste zile se va reduce rația zilnică de mâncare la jumătate, fără a suferi de foame. În locul bucatelor „de dulce“ se vor consuma multe legume și fructe (ex. mere rase), alături de fulgi de porumb sau de ovăz. Dacă pe parcursul zilei apare senzația de foame se vor bea ceaiuri (infuzii neîndulcite) de sânziene, gălbenele, roiniță și coada-șoricelului. În aceste zile săptămânale de post ne vom simți mult mai bine, mai mobili, sănătoși, energici și cu mintea limpede, cu acea condiție de a evita eforturile fizice și intelectuale exagerate.
Postul ajută și în cazul bolnavilor cronici
Posturile alimentare din tot cursul anului constituie cele mai eficiente metode de vindecare a unor boli grave declanșate, în principal, de un regim nutritiv necorespunzător, alături de alți factori de risc. În afară de purificarea și dezintoxicarea organismului, alimentația „de post“ contribuie la o autoînnoire a celulelor, o întinerire a țesuturilor, o intensificare a vitalității și o mărire a rezistenței la boli, infecții și la alți factori nefavorabili de viață. Totodată, scade concentrația în proteine și lipide din creier, precum și doza de zaharuri din sânge și urină. Acestea explică efectul favorabil al posturilor în remedierea principalelor boli ale civilizației, respectiv cancere, cardiopatii, artrite, scleroază în plăci și îmbătrânire prematură. De asemenea, are efecte favorabile în unele boli cronicizate, cum sunt: diabetul zaharat, ulcerul gastric și duodenal, ateroscleroza, forme de obezitate și celulită, boli alergice (astm, poliartrite) și ale sistemului nervos central, senilitate precoce, intoxicații alimentare și medicamentoase, gută, unele afecțiuni dermatologice.
În cazuri disperate de cancer, indiferent de localizare, alimentația bine dirijată de post reprezintă una dintre metodele eficiente de salvare a vieții și de recăpătare a sănătății. Alimentele greu digestibile lasă cantități mari de toxine în mucoasa gastrică și intestinală, ca și alimentele și băuturile tratate chimic sau termic după proceduri complexe. Eliminarea din consum a acestor alimente în timpul posturilor stă la baza reducerii treptate a intoxicațiilor, inclusiv a cancerelor hepatice, de stomac și de colon. (prof. univ. dr. Constantin I. MILICĂ, sursa:www.ziarulmina.ro)