– Meniul unei zile complete de post scoate din buzunarele sucevenilor cel puțin 200 de mii de lei vechi
Masa unei zile de post va scoate în această perioadă pe puțin 20 de lei din buzunarele sucevenilor.
Ieri a fost prima zi din Postul Mare, iar marile magazine nu au trecut cu vederea acest lucru, și și-au amenajat standuri speciale în care se comercializează doar mâncături de post. Șnițele și chifteluțe din soia, semipreparate, pate vegetal, legume, fructe și dulciuri de post, toate au intrat de ieri în oferta magazinelor din Suceava, unele dintre ele chiar la preț de promoție.
Oricum, meniul unei zile complete de post scoate din buzunarele sucevenilor cel puțin 20 de lei, dacă luăm în calcul cele trei mese pe care trebuie să le servească un om. Pentru micul dejun consumatorii au posibilitatea să servească pâine, pate vegetal, margarină vegetală și dulceață, ceea ce înseamnă că vor cheltui aproximativ 2,5 lei pentru prima masă a zilei.
Urmează apoi prânzul de post, masă la care se pot servi preparate pe bază de soia, cartofi, orez, fasole sau mazăre sau ciuperci, legume, fructe sau dulciuri de post. Aceasta este și masa cea mai costisitoare a unei zile de post. Un kilogram de cartofi costă 1,2 lei, kilogramul de fasole ajunge aproape 4 lei, în timp ce o cutie de mazăre costă 1,2 lei. Cei care doresc să mănânce la masa de prânz mâncărică de ciuperci sau sarmale cu ciuperci au de scos și mai mulți bani din buzunar, având în vedere că acestea costă aproape 6 lei un kilogram. Fructele sau legumele pentru salate scumpesc meniul unei zile de post. Roșiile și castraveții se vând scump în această perioadă a anului, cu aproximativ 8 lei pe kilogram, în timp ce o salată verde costă 2,5 lei. Dacă, pe lângă acestea, la masa de prânz se mai adaugă și un desert de post, coșul de cumpărături va fi și mai costisitor.
Și cina mai scoate câțiva lei din buzunarele sucevenilor. Pentru ultima masă din zi cei care postesc își pot face un meniu ușor, și pot consuma o salată sau paste făinoase fără ou. Această masă va scoate din buzunarele sucevenilor aproximativ 3 lei.
Postul Mare a început ieri și ține șapte săptămâni. Cei care respectă tradițiile, și vor ca prima masă de dulce să fie cea de Paște, trebuie să scoată din buzunar peste 900 de lei pentru bucatele necesare pentru post.



