Farmacia naturii pentru trup și suflet

Postul întinerește și vindecă



Posturile din tot cursul anului constituie cele mai eficiente metode de vindecare a unor boli grave, declanșate, în principal, de un regim nutritiv necorespunzător, alături de alți factori de risc. Alimentația de post contribuie la o autoînnoire a celulelor, o întinerire a țesuturilor, o intensificare a vitalității și o mărire a rezistenței la boli și infecții.
Posturile au un efect pozitiv în remedierea principalelor boli ale civilizației, respectiv cancere, cardiopatii, artrite, scleroză în plăci și îmbătrânire prematură. De asemenea, are efecte favorabile în unele boli cronicizate ca: diabetul zaharat, ulcerul gastric și duodenal, ateroscleroza, forme de obezitate și celulită, boli alergice (astm, poliartrite) și ale sistemului nervos central, senilitate precoce, intoxicații alimentare și medicamentoase, gută, unele afecțiuni dermatologice.
Alimentele greu digestibile lasă cantități mari de toxine în mucoasa gastrică și intestinală, ca și alimentele și băuturile tratate chimic sau termic. Eliminarea din consum a acestor alimente în timpul posturilor stă la baza reducerii treptate a intoxicațiilor, inclusiv a cancerelor hepatice, de stomac și de colon.
Pe durate de minimum 7-14 zile consecutiv se pot înlocui produsele dăunătoare (cărnuri și grăsimi animale) cu legume și fructe în stare proaspătă. Sunt de bază soia, fasole, ciuperci, nuci, alune, ceapă, zarzavaturi, care conțin necesarul zilnic de proteine, lipide, vitamine, săruri minerale și oligoelemente, cu efecte atât nutriționale, cât și adjuvante în diabet, purificarea sângelui, convalescență, anemie, oboseală cronică și regenerarea țesuturilor intoxicate prin alimentație. Se mai recomandă consumul de sucuri naturale și salate din morcov, sfeclă roșie, țelină, pătrunjel, păstârnac, gulii, varză, spanac și salată verde, cu efecte bune pentru orice vârstă, începând cu sugarii, în cazuri de anemii, avitaminoze, intoxicații, tulburări gastrice, hepatobiliare, stomacale și cardiace. Salatele servite cu ulei nerafinat și oțet sau lămâie, precum și legumele proaspete, tăiate mărunt sau rase, își păstrează conținutul în vitamine, iar celuloza, ca fibră vegetală, ușurează digestia, fiind un bun laxativ natural și stimulent al tranzitului intestinal.
Pe toată durata postului este binevenită o cură sistematică cu vitamine (A, C, E și complexul B), care intră în compoziția unor enzime ce inactivează o serie de compuși cancerigeni.
Tratamentul cu plante medicinale
Se recomandă a se consuma, zilnic, câte 3-4 căni cu ceaiuri, luate prin înghițituri rare, din care să nu lipsească florile de arnică, coada-șoricelului, gălbenele, mușețel, soc, trifoi roșu, frunze de salvie, anghinare, urzică, afin, frag, mentă mesteacăn, herba de busuioc, coada-calului, rostopască, sânziene galbene și sulfină. În consum se mai includ fructe de ienupăr, afin, măceș și păducel, muguri de plop negru și rădăcini de valeriană, obligeană, păpădie, tătăneasă.
În cazul bolnavilor de diabet zaharat, cu exces de zahăr în sânge și urină, precum și la hipertensivii obezi, care necesită o purificare a sângelui de deșeuri metabolice (toxine, otrăvuri), este indicat un post de 7-8 zile în care se vor consuma numai sucuri de legume crude, sucuri de fructe proaspete și ceaiuri mdicinale din speciile menționate mai sus.
În bolile de circulație periferică (hipertensiune arterială, ateroscleroză coronariană, ulcere varicoase, flebite, tromboze), în zilele de post se vor face și câteva băi locale sau aplicații de cataplasme, comprese și frecții cu infuzii sau decocturi din plante care favorizează circulația normală a sângelui și au proprietăți antiseptice și cicatrizante.
La sfârșitul postului care premerge Nașterea Domnului vom avea un organism sănătos și curat, atât fizic, cât și sufletesc și vom putea aștepta cu încredere venirea sărbătorilor.
(Prof. univ. dr. Constantin Milică – Ziarul LUMINA)