Condițiile în care salariații de la Poștă sunt nevoiți să muncească întrec orice închipuire, dar inconștiența șefilor de la București pare să nu aibă nici un fel de limită. Ieri, cu ocazia pichetării de o oră a Oficiului Județean Suceava al Poștei Române, salariații acestei instituții au prezentat un șir întreg de probleme, unele care sfidează orice logică elementară.
Potrivit liderului filialei județene Suceava a Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, Carmen Baciu, pentru că prevederile contractului colectiv de muncă nu sunt respectate sunt mai multe cazuri în județ unde poștașii transportă corespondența, pensiile și alte valori cu sacoșe cumpărate de la magazine.
„Nu vrem să credem și să acceptăm că aceasta este imaginea Poștei din România. Nu putem oferi servicii de calitate pentru clienții noștri pentru că nu avem ce ne trebuie. Nu avem consumabile, iar de multe ori suntem umiliți în fața oamenilor care vin la ghișee. Vrem ca toate aceste umilințe să se termine”, a arătat Carmen Baciu.
Sindicaliștii mai reclamă și faptul că în urma disponibilizărilor s-a ajuns ca un poștaș să lucreze pe două, trei sate, iar ca urmare a dispozițiilor conducerii centrale concediile sunt acordate de colegi. Ca atare, în cazul în care un poștaș este în concediu, colegul care îi ține locul trebuie să acopere șase sate, ceea ce este o muncă titanică și imposibilă.
Cei aproximativ 30 de oameni care au pichetat ieri sediul Oficiului Județean Suceava al Poștei Române au arătat că nu doresc privatizarea instituției, deoarece nici o instituție similară din lume nu este pe mâna unui investitor privat în proporție de 100%.
Sindicaliștii suceveni ai Poștei Române cred că instituția a ajuns în această situație dezastruoasă ca urmare a managementului defectuos, iar faptul că nu s-a ajuns în faliment este meritul exclusiv al salariaților.
În acest moment, un poștaș ridică un salariu de 550-1.000 de lei lunar, ceva mai crescut în mediul urban, dar ultima mărire salarială datează din 2010.
Oamenii prezenți la protestul de ieri speră ca mesajul lor să ajungă acolo unde trebuie, iar Poșta Română să redevină o instituție importantă a țării.
Protestele vor continua și săptămâna viitoare, când liderii de sindicat vor intra în greva foamei în mod organizat, detaliile vizavi de această acțiune extremă urmând să fie stabilite în următoarele zile.