Scenariul conturat de anchetatori în cazul dispariției celor trei tinere surori de la Rădăuți, intrate parcă în pământ, prima în 1995, celelalte două în 2005, tinere despre care se bănuiește că ar fi fost omorâte și apoi îngropate, este aproximativ similar unor crime din arhivele Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, crime scoase la iveală după 12, respectiv 13 ani de la comiterea lor.
În cazul celor trei surori de la Rădăuți, vorbim doar despre un scenariu ipotetic, mai ales după ce, potrivit ultimelor informații, neconfirmate oficial până în prezent, fragmentele osoase descoperite la începutul săptămânii trecute îngropate într-un garaj al principalului suspect, Vasile Lavric, s-au dovedit a fi de proveniență animală.
Celelalte două cazuri pe care le vom prezenta în acest material au fost însă confirmate, iar vinovații pedepsiți de judecători, deși ani de zile criminalii au crezut că au scăpat.
Și-a omorât soția și a îngropat-o în spatele casei. 12 ani a reușit să păstreze terifiantul secret
Rozalia Spoială, din comuna Moara, a dispărut fără urmă în 1994.
La acea vreme, soțul Rozaliei a anunțat Poliția că nu mai știe nimic de nevasta sa. Deși a fost bănuit că ar avea legătură cu dispariția femeii, Gheorghe Spoială a ieșit basma curată la acea vreme. Cum nu era nici un cadavru, bărbatul nu putea fi acuzat de crimă. Când era luat la întrebări, dădea din umeri și spunea că femeia a dispărut fără urmă, ca și când ar fi intrat în pământ.
În vara lui 2006, însă, la 12 ani după dispariția misterioasă a femeii, au apărut indicii noi. Judiciariștii Serviciului de Investigații Criminale au aflat de la persoane din anturajul lui Gheorghe Spoială că soția acestuia ar fi fost într-adevăr omorâtă, iar cadavrul îngropat în grădina din spatele casei.
Anchetatorii au decis să aducă la fața locului un excavator și un echipaj format din circa 20 de jandarmi echipați cu cazmale. După ore bune de săpături, cadavrul Rozaliei Spoială a fost descoperit la aproximativ 60 de centimetri sub pământ.
Luat din nou la întrebări, Gheorghe Spoială, pe atunci în vârstă de 69 de ani (în 2006) a venit cu o altă variantă: soția sa a murit din cauza beției și a îngropat-o în grădină pentru că nu ar fi avut bani de înmormântare.
Din nefericire pentru el, legiștii au venit cu o totul altă variantă în urma examinării rămășițelor găsite în grădina din spatele casei lui Gheorghe Spoială: femeia fusese omorâtă.
Pentru ca bătrânul să fie dat pe mâna judecătorilor, anchetatorii au mai avut nevoie doar de rezultatul unei expertize genetice care să dovedească că fragmentele osoase găsite la un metru sub pământ aparțin Rozaliei Spoială.
În 2008, Gheorghe Spoială a fost condamnat la zece ani de închisoare de către Tribunalul Suceava.
Fiul știa de crima tatălui. „A auzit strigătele de durere ale mamei sale”
În timpul anchetei, criminaliștii aveau să descopere faptul că, în afară de bătrân, mai era o persoană care știa despre crima comisă în 1994, și anume fiul victimei și al autorului, Vasile Spoială, care avea în jur de 25 de ani când tatăl i-a ucis mama. Audiat de anchetatori, la scurt timp după descoperirea cadavrului femeii (mai 2006), Vasile Spoială a mărturisit.
În noaptea comiterii crimei (începutul lunii septembrie 1994), tatăl său, care obișnuia să-și bată deseori soția, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, și-a luat din nou consoarta la bătaie.
Vasile Spoială le-a spus procurorilor criminaliști că a fost trezit din somn de țipetele de ajutor ale mamei sale și a văzut cum tatăl său o lovește pe aceasta cu pumnii și cu o bucată de lemn peste brațe și în zona capului. Deși, spune el, a încercat să intervină, Gheorghe Spoială l-a dat afară din casă.
„Martorul (n.r. – Vasile Spoială) a auzit vreme îndelungată zgomotele loviturilor aplicate de către învinuit (n.r. – tatăl său), precum și strigătele de durere ale victimei. După un timp, aceste zgomote au încetat, iar martorul a observat cum învinuitul a scos-o din casă pe victimă – care, în opinia sa, era moartă, și a târât-o până la terenul agricol din spatele casei. Ulterior, învinuitul a săpat o groapă în locul respectiv (în cursul aceleiași nopți), îngropând acolo cadavrul victimei”, susținea procurorul de caz. Vasile Spoială le-a mai mărturisit anchetatorilor că nu a spus nimănui de crimă, întrucât tatăl său l-a amenințat că îl va ucide și pe el.
A „plecat” în Italia și l-au găsit îngropat în grădina unei case părăsite
În luna iunie a anului 2012, în comuna Frumosu a fost făcută o descoperire terifiantă. În grădina unei case părăsite care a aparținut unui bărbat dispărut tocmai din 1999, Sorin Constantin Badale, pe atunci în vârstă de 42 de ani, au fost găsite, la doi metri sub pământ, mai multe oseminte umane.
Sorin Constantin Badale a „plecat” în Italia și nu s-a mai întors. Așa știau mai toți sătenii din Frumosu chiar de la rudele bărbatului. Așa știau și polițiștii, care s-au gândit că bărbatul a fugit din țară, mai ales că pe numele lui fusese emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru furt.
În urmă cu aproape doi ani, însă, Nicolae Gabriel Badale, fiul dispărutului, a fost reținut într-un dosar de trafic de minori și proxenetism. Încătușat, tânărul a făcut o mărturisire uluitoare, spunându-le anchetatorilor că, deși avea șapte ani în 1999, își amintește că tatăl său a fost omorât și îngropat chiar în grădina casei sale. Așa cu ajuns procurorii criminaliști să dea de urma respectivelor fragmente osoase, care, avea să se stabilească ulterior, după expertize genetice, antropologice și medico-legale, aparțineau lui Sorin Constantin Badale, acesta fiind victima unui act criminal.
În urma anchetei, s-a stabilit că bărbatul „dispărut” a fost omorât în bătaie chiar de către cumnații săi, Vasile Bidirel (fost Ureche) și Mihai Gheorghe Ureche, care s-au răzbunat pe el, din cauză că își bătea soția (sora suspecților).
Vasile Bidirel a fost condamnat spre sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, de Tribunalul Suceava, la 12 ani de închisoare (sentința nu este definitivă), iar fratele acestuia, Mihai Gheorghe Ureche, își așteaptă încă verdictul.
Judecătorii nu se grăbesc să judece contestația lui Vasile Lavric împotriva măsurii de arest preventiv
În cazul surorilor dispărute de la Rădăuți, anchetatorii bănuiesc că cele trei tinere au avut parte de aceleași sfârșit: omorâte și îngropate. Însă e doar o bănuială, care deocamdată pare departe de a fi confirmată, mai ales în situația în care, într-adevăr se adeverește informația potrivit căreia fragmentele osoase găsite îngropate în garajul lui Vasile Lavric (56 de ani) nu sunt de om.
Aceași bănuială, a crimelor, au avut-o și anchetatorii de la Suceava, Lavric fiind cercetat în 2005 și 2006 într-un dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Pentru că nu au găsit nici o probă concretă, deși suspectul lor picase proba cu detectorul de minciuni, procurorii au închis dosarul în septembrie 2006.
L-au redeschis anul acesta procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care, însoțiți de o armată de polițiști de la București, au venit la începutul săptămânii trecute, la Rădăuți, și au săpat în curtea casei părinților lui Vasile Lavric, unde acesta are și atelierul auto, rădăuțeanul fiind de meserie mecanic auto.
Vasile Lavric a fost dus la București, unde marțea trecută (15 aprilie) a fost arestat preventiv de Tribunalul București. Nu pentru dispariția celor trei surori, ci pentru tentativă de omor, acuzația fiind că, acum 14 ani, ar fi lovit-o cu un ciocan în cap pe soția sa din acea vreme, Nicoleta Lavric (fostă Iordache), care a dispărut ulterior, în aprilie 2005, la vârsta de 31 de ani.
Rădăuțeanul a făcut contestație împotriva măsurii de arest preventiv, însă, deși în mod normal, o astfel de procedură se judecă în aproximativ cinci zile, contestația lui Vasile Lavric a fost înregistrată abia ieri, fiind programată la judecată tocmai vinerea aceasta, pe 25 aprilie.




