Portocala este originară din China și a fost considerată mult timp ca fiind un fruct de lux, de Crăciun, anumiți copii primind drept cadou portocale. Astăzi, ea este prezentă pe toate mesele.
Portocala este un fruct extraordinar, foarte bogat în vitamina C. Ea conține săruri minerale, fosfor și fier, dar mai ales calciu (65 mg de calciu pentru o portocală medie). Portocalele sînt recomandate copiilor, sportivilor, femeilor însărcinate, persoanelor obosite. Portocalele bune au o coajă netedă, cu o culoare deschisă și sînt tari la atingere. Dacă mîncați portocale după masă, acestea au calitatea de a vă dezinfecta gura. Contra guturaiului, turnați într-o cană sucul unei portocale, conținutul unui păhărel de rom și două bucăti de zahăr cubic. Umpleți cana cu apă fierbinte și beți sucul cald seara, înainte de culcare. Dacă sînteți stresați și nervoși, faceți-vă un ceai din fructe de portocală (20 de grame la un litru de apă)! Pentru a obține un adevărat cocteil de vitamine, presați două portocale, un grepfrut și o lămîie și savurați acest suc dimineața cu gheață.
Cum se folosește în cosmetică
Loțiune pentru strălucirea pielii (recomandată pentru pielea grasă)
Pregătiți un suc de portocale și aplicați-vi-l pe față cu ajutorul unui tampon de vată.
Masca pentru un aspect plăcut
Amestecați patru lingurițe de miere cu o lingură de suc de portocală. Aplicați-o pe față și lăsați-o să acționeze timp de 20 de minute și apoi clătiți.
Mască strălucitoare
Amestecați un gălbenuș de ou cu sucul unei jumătăți de portocală. Aplicați pe față, lăsați-o timp de 20 de minute, apoi clătiți.
Alungă moliile și parfumează cuptorul
– Pentru a reda strălucirea obiectelor dumneavoastră din piele (poșete, pantofi), frecați-le cu o coajă de portocală, apoi ștergeți-le cu o cîrpă moale.
– O portocală pusă în dulap sau în sertarul cu haine și înțepată cu cuișoare este eficace împotriva molilor.
– Pentru a curăța ușor o portocală, înmuiați-o cîteva minute în apa clocotită, care a fost în prealabil luată de foc.
– Cîteva coji de portocală introduse în cuptorul fierbinte, după ce ați gătit, adică atunci cînd acesta este încă cald, îi conferă un miros plăcut.
