O dată la trei luni pe porțile unei ferme ies 2.000 de porci, toți unul și unul, cu o greutate de 100-110 kg, sunt duși la abatoare specializate, iar apoi ajung pe mesele sucevenilor. Acest ciclu de producție se repetă de trei ori pe an, pentru că este nevoie și de perioade în care halele unde au crescut porcii trebuie spălate și dezinfectate. Și totul se face cu doar doi angajați, oameni care, ce-i drept, stau mereu la fermă.
Secretele prin care purceii de 20 de kg ajung în doar trei luni la o greutate de cinci ori mai mare sunt o necunoscută doar pentru profani. Pentru specialiști este ceva cât se poate de normal. „Pentru o afacere de genul ăsta trebuie să ai rasă, casă, masă. Dacă ai o rasă bună de porc, dacă ai un acoperiș bun unde animalul are căldură, 24-25 de grade, și dacă îi dai o mâncare bună, atunci sigur că el pune un kilogram de carne la trei kilograme de furaj și ciclul de producție se încheie după trei luni”, a explicat Gheorghe Șcheuleac, posesorul unei ferme ultramoderne situată în comuna Moara. Întreprinzătorul a mărturisit că și ambientul este extrem de important, iar pentru a le asigura porcilor toate condițiile, halele sunt dotate cu instalații audio în care se difuzează muzică.
„Am văzut că afacerea este atât de sofisticată și automatizată, ne-am gândit să le punem și muzică, ei se relaxează, mănâncă mai bine, nu prea umblăm între ei în sensul de a trânti ceva, de a izbi, să facem gălăgie care să îi streseze sau să-i sperie. Ei stau relaxați, mănâncă, beau apă și dorm. În general, le punem muzică clasică, nu manele, ca să nu se sperie și să nu se apuce de dans”, a glumit Șcheuleac.
O investiție de 800.000 de euro
Ferma de la Vorniceni – Moara a fost pusă pe picioare în 2008, iar costurile totale s-au ridicat la 800.000 de euro, din care Uniunea Europeană a asigurat circa 300.000 de euro, iar diferența a fost adusă de Gheorghe Șcheuleac. Este vorba de o suprafață de 1,5 hectare de teren pe care s-au ridicat toate facilitățile necesare funcționării unei ferme moderne. În afara celor două hale în care sunt crescuți porcii, câte 1.000 în fiecare compartiment, ferma este dotată și cu un FNC (furaj nutreț concentrat) propriu în care se prepară hrana pentru animale, cu două silozuri în care sunt depozitate porumbul și grâul, dar și cu instalații moderne prin intermediul cărora furajele sunt duse în „sala de mese” a porcilor. De asemenea, în incinta fermei a fost forat un puț, din care animalele primesc apă. În hale mai există și tunuri de aer, care asigură o temperatură constantă, în funcție de greutatea porcilor, începând cu 25 de grade în prima perioadă de creștere, și până la 18 grade la maturitate.
„A fost o investiție foarte serioasă în care am crezut foarte mult. Perioada de amortizare era calculată la cinci ani, dar sper ca la sfârșitul acestui an, după patru ani de funcționare, să ajungem pe zero. Chiar dacă începutul a fost mai dificil, cred că nu am greșit investind în această fermă. De altfel, între timp am mai cumpărat o fermă similară la Bacău și intenționez să mai deschid o a treia în cursul acestui an”, a dezvăluit Gheorghe Șcheuleac.
Purceii, aduși din Germania și Danemarca
Până să ajungă pe mesele sucevenilor, purceii de la Moara trebuie să treacă peste câteva luni de „muncă”. Mâncarea este esențială pentru procesul de creștere, iar proprietarul fermei spune că totul este gândit electronic.
„Dăm drumul de la calculator, care este creierul afacerii, dăm drumul la moară, moara trage automat din fiecare celulă cât îi dăm, din porumb, orz, șrot de soia și șrot de floarea-soarelui. Toate aceste ingrediente formează rețeta după anumite procente. Trebuie să avem proteină, trebuie să avem energie ca să echilibrăm foarte bine o rețetă”, a spus Gheorghe Șcheuleac.
Pentru că în România nu există ferme care să scoată pe piață porci pentru carne, oamenii sunt obligați să se aprovizioneze din străinătate.
Așa se face că porcii de la Moara vin din Germania sau Danemarca, dar Gheorghe Șcheuleac este de părere că în scurt timp și românii vor fi capabili să se poată ocupa de o astfel de afacere.
De ce țăranii nu au succes
Întrebarea firească pe care și-o pune orice persoană este de ce porcii crescuți în gospodăriile țăranilor nu au aceeași viteză de creștere. După cum a explicat Șcheuleac, totul se bazează pe rețeta în care se combină produsele cu care sunt hrăniți porcii, dar și faptul că hrana este asigurată permanent.
„De aia nu se întâmplă ca și la țăran să crească porcul în trei luni de zile, pentru că el nu-i dă o rețetă echilibrată. El îi aruncă niște cartofi, îi dă 2-3 kg de făină sau tărâță”, a spus proprietarul fermei de la Vorniceni.
Sute de tone de cereale pentru creșterea porcilor
Hrana pentru creșterea porcilor este asigurată încă din vară, după ce se recoltează grâul și orzul. Totul este mecanizat și asta face ca afacerea să poată funcționa cu doar doi angajați.
„Mașinile cu cereale vin aici, le cântărim, le basculăm și le băgăm în două celule. În aceste celule încap aproximativ 500-550 de tone de porumb, respectiv 500-550 de tone de grâu sau orz. Umplem aceste două celule pe timpul treieratului și ne ajunge exact pentru un an de zile, adică pentru trei cicluri de producție”, a menționat Gheorghe Șcheuleac.
Cât costă un kilogram de carne de porc
Din ferma de la Vorniceni kilogramul de carne de porc iese cu doar 5,4 lei. E un preț foarte bun, la care, din păcate, se adaugă costuri intermediare, ceea ce face ca la galantare oamenii să plătească mult mai mult.
„Un kilogram de furaj ajunge 70-80 de bani pentru porumb, soia este undeva la 1,6 lei/kg, deci un kg de furaj finit pe care-l mănâncă porcul ar costa cam în jur de 1,20 lei. Dacă din trei kilograme de furaj facem un kg de carne, asta înseamnă că ar costa undeva în jur de 4 lei kilogramul. Mai sunt salariile, mai sunt alte cheltuieli indirecte, dar dacă am ține cont și de dobânzile bancare și de amortizarea fermei, ca să zicem, un kilogram de carne care pleacă din fermă ar ajunge undeva la 5,4 lei. Ăsta ar fi costul de producție”, a explicat Șcheuleac.


