„Poporațiunea rurală”



„Poporațiunea rurală”
„Poporațiunea rurală”

„Cestia iconarilor în Bucovina”
Am făcut observarea că nu numai în anii trecuți, dela 1881 încoace, ci încă și în diua de astădi, nisce iconari, pretinși Transilvăneni, cutreeră satele române bucovinene din casă în casă cu tot felul de icoane, cu chipuri, caricaturi și inscripțiuni polecesci, bulgăresci, nemțesci, rusesci și Dumnedeu mai scie în ce limbi, îndemnând mereu pe bieții Români la cumpărarea acestora. Ei vând icoana câte cu 8-30 creițari, sau și pe obiecte din casă: pânză, cămeși, grăunțe, etc…Ce să facă bieții Români? Cumpără și ei ce găsesc lepădat de alte popoare, doritori fiind să-și împodobească casele lor și să aibă la ce se închina”.
„Gazeta Bucovinei”, Anul II, nr. 18, Cernăuți, Duminecă 1/13 Martie 1892.
„Poporațiunea rurală”
Poporațiunea noastră rurală se compune din mai multe straturi, cari apar în următoarea divisiune: fruntaș, mijlocaș, codaș și palmaș. Fruntașul are mai multe fălci de loc, produce fruct în prisos și prisosul îl vinde, face prasilă de vite și eventual poartă ceva negoț cu vite sau produse agricole; mijlocașul are în proprietate atâta avere câtă îi ajunge pentru susținerea unei familii; codașul posede casă și ceva loc, este necesitat a’și completa venitul prin muncă prestată în afară de gospodăria sa; palmașul nu posede nemic, doară numai o căscioară și este muncitor de zi agricol”.
„Deșteptarea”, Anul X, nr. 22, Cernăuț, Duminecă 17/30 Martie 1902.
„Frontul muncii voluntare”
„În târgul Siret, 250 cetățeni au lucrat la amenajarea unei pieți distruse de războiu, în întindere de 1800 m.p. Din inițiativa organizației de bază PMR s’a colectat pentru repararea uzinei electrice din Siret suma de 100.000 lei. Comuna Rogojinești a provocat la întrecere comuna Cândești, pietruind până acum 2 km de șosea și cumpărând din banii colectați dela săteni 9 tuburi de ciment pentru canal. În Rădăuți brigada de muncă voluntară a UTM-iștilor a lucrat la Parcul Tineretului din Piața Republicii 1293 ore voluntare”.
„Lupta poporului”, Anul II, nr. 200, Suceava, Martie 1948.



Recomandări

Cockteil… cu amor, umor și poezie. Pălăriile tovarășului Emil Bobu

Cockteil… cu amor, umor și poezie. O polemică amuzantă… transcarpatică