Efectul scandalului cărnii de cal asupra agriculturii românești putea fi mai mare decât cel al secetei de anul trecut dacă România rămânea vinovatul de serviciu, a declarat premierul Victor Ponta, arătând că pericolul a fost pentru România unul uriaș, dar criza încă nu a fost depășită.
„Dacă ar fi rămas România vinovatul de serviciu pentru tot acest scandal uriaș, această criză uriașă, cred că ar fi fost mai rău decât seceta de anul trecut, în toată Europa s-ar fi spus «domn’ne, în România se fraudează, se falsifică proveniența sau originea produselor alimentare». Din fericire, am luat lucrurile în serios de la început, ne-am dat seama că este un subiect care interesează absolut orice cetățean din Europa; nu sunt interesați cetățenii europeni de toate lucrurile din România, dar de ceea ce mănâncă și cumpără din supermarketuri, de la cetățeanul britanic până la orice cetățean bulgar sau lituanian, fiecare se gândește «vreau să știu ce cumpăr, cu mănânc»”, a spus Ponta, aflat la Nurnberg pentru târgul de produse agricole biologice.
El a arătat că pierderile înregistrate de către producătorii români în urma acestui scandal nu pot fi încă evaluate, dar că aceste pierderi au fost stopate prin modul în care s-au implicat autoritățile de la București.
Toate statele membre UE trebuie să verifice, prin teste efectuate începând cu 1 martie, dacă datele de pe eticheta unui produs din carne corespund conținutului, iar simultan va fi îmbunătățită și legislația europeană în domeniu, a anunțat, tot la Nurnberg, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Aflat în Germania, ministrul a prezentat concluziile reuniunii de la Bruxelles la care a participat în cursul zilei de miercuri.
„Pentru a recâștiga încrederea consumatorului, trebuie efectuate teste de la 1 martie în toate țările membre, să vedem dacă ce se spune că este pe etichetă se găsește și pe produsul în sine. Să ne asigurăm că este de fapt carne de vită acolo unde se spune că este «carne de vită» și că este carne de cal acolo unde se spune că este «carne de cal»”, a spus ministrul.
El a precizat totodată că, la sugestia Franței, va fi îmbunătățită legislația pe plan european privind rețeaua de distribuție și etichetarea produselor din carne, chiar dacă toate țările au agreat că actuala legislație „este bine pusă la punct, fiind însă mereu loc de îmbunătățiri”.
Comisia Europeană cere tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită, în contextul scandalului cărnii de cal, informează AFP.
Planul va recomanda tuturor statelor membre să efectueze controale ADN pe produse prezentate ca fiind din carne de vită, a declarat comisarul UE pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor, Tonio Borg, la finalul reuniunii de la Bruxelles”.
Această propunere va fi transmisă statelor membre vineri, în cadrul unui „comitet permanent extraordinar al industriei alimentare și a sănătății animalelor”.
Borg susține că o primă serie de teste vor fi realizate în cursul lunii martie, cu primele rezultate publicate la jumătatea lui aprilie. Aproximativ 2.500 de teste ADN vor fi efectuate, majoritatea fiind finanțate de Comisia Europeană.
Pe de altă parte, Comisiei Europene i s-a solicitat să accelereze eforturile privind etichetarea produselor pe bază de vită pentru a indica originea cărnii.
Miniștrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.
Reuniunea a fost organizată după ce, marți, au avut loc percheziții în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greșit au fost găsite și în Franța, iar suspiciuni există și în Germania.
Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ șase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită și care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conțineau carne de cal în proporție de 99 – 100 %. Comigel alimentează numeroase lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie. Există suspiciuni că o parte din carnea de cal provenea din România.
Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat miercuri seară că niciun stat nu a fost arătat cu degetul în cursul reuniunii de la Bruxelles. „Din punctul nostru de vedere, nu este posibil ca frauda să fi fost comisă pe teritoriul nostru și de către cele două societăți care au distribuit carnea de cal în UE”, a asigurat acesta la finalul reuniunii.