Guvernul va începe „ofensiva” pentru o promovare mai bună a României imediat după ce criza cărnii de cal va fi încheiată, în condițiile în care până în prezent românii „tăceau din gură de fiecare dată”, a anunțat premierul Ponta, arătând că și românii au talentul extraordinar de a se denigra singuri
„În mod sigur, după ce termină criza, ne gândim cum să facem o promovare mai bună. Prin Ministerul Agriculturii, cu sprijinul ministrului pentru Comerț, va trebui să lucrăm un pic mai mult la imaginea noastră. Noi avem un talent extraordinar să ne stricăm singuri imaginea, adică noi din România spunem cât de răi suntem noi, pe diverse domenii, nu doar pe agricultură, și atunci poate aici suntem mai solidari și mai inteligenți și înțelegem că bătălia internă este bine să o ținem intern, nu să o exportăm”, a spus Ponta, aflat la Nurnberg pentru târgul de produse agricole biologice
El a anunțat că autoritățile române vor începe „ofensiva”, explicând că au fost acuzate pe nedrept în scandalul cărnii de cal și că România dispune de o agricultură modernă, în care normele UE sunt respectate.
„Am oprit atacul și acum trebuie să mergem în ofensivă, să spunem că am fost acuzați pe nedrept, s-a creat – cred că mai mult din cauza noastră, a românilor, că tot tăceam din gură de fiecare dată – impresia că pentru orice necaz pe plan european România sau Bulgaria sunt vinovații de serviciu, și să promovăm faptul că România are o agricultură modernă și respectă toate regulile europene”, a afirmat Ponta.
Comisia Europeană cere tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită, în contextul scandalului cărnii de cal, informează AFP.
Planul va recomanda tuturor statelor membre să efectueze controale ADN pe produse prezentate ca fiind din carne de vită, a declarat comisarul UE pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor, Tonio Borg, la finalul reuniunii de la Bruxelles”.
Această propunere va fi transmisă statelor membre vineri, în cadrul unui „comitet permanent extraordinar al industriei alimentare și a sănătății animalelor”.
Borg susține că o primă serie de teste vor fi realizate în cursul lunii martie, cu primele rezultate publicate la jumătatea lui aprilie. Aproximativ 2.500 de teste ADN vor fi efectuate, majoritatea fiind finanțate de Comisia Europeană.
Pe de altă parte, Comisiei Europene i s-a solicitat să accelereze eforturile privind etichetarea produselor pe bază de vită pentru a indica originea cărnii.
Miniștrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.
Reuniunea a fost organizată după ce, marți, au avut loc percheziții în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greșit au fost găsite și în Franța, iar suspiciuni există și în Germania.
Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ șase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită și care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conțineau carne de cal în proporție de 99 – 100 %. Comigel alimentează numeroase lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie. Există suspiciuni că o parte din carnea de cal provenea din România.
Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat miercuri seară că niciun stat nu a fost arătat cu degetul în cursul reuniunii de la Bruxelles. „Din punctul nostru de vedere, nu este posibil ca frauda să fi fost comisă pe teritoriul nostru și de către cele două societăți care au distribuit carnea de cal în UE”, a asigurat acesta la finalul reuniunii.