Ponderea produselor alimentare în coșul de consum



România a înregistrat în aprilie cea mai mare pondere a produselor alimentare în coșul de consum în rândul statelor Uniunii Europene, de 34,5%, aceasta contribuind la accelerarea inflației cu 1,9 puncte procentuale, potrivit Biroului European de Statistică Eurostat.
Potrivit Eurostat, inflația din România a atins în aprilie nivelul de 8,7%, iar prețurile alimentelor au crescut cu 12,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Institutul Național de Statistică (INS) a raportat pentru aprilie o rata anuală a inflației de 8,62%.
Dintre produsele alimentare, cea mai mare pondere în coșul de consum a avut-o carnea – 8,9%, în condițiile în care creșterea prețurilor pe acest segment a fost de 2,9% față de aprilie 2007, se arată într-un comunicat al Eurostat.
Produsele de panificație se află pe locul al doilea, cu o pondere de 8,2% și o creștere a prețurilor de 12,3%.
În cazul lactatelor, ponderea a fost de 5,7%, iar prețurile au urcat cu 11,4%, în timp ce uleiul a avut o contribuție de 1,9%, dar avansul prețurilor a atins 50,2% față de aprilie 2007.
Fructele au avut o pondere de numai 2,2%, iar legumele de 4%, dar majorările de prețuri au fost semnificative, de 24,1%, respectiv 22,7%.
Ponderea zahărului în coșul de consum a fost de 1,8%, în timp ce avansul prețurilor a atins 2%.
La nivelul Uniunii Europene, ponderea produselor alimentare în coșul de consum a fost de 14,6%.
În aprilie, prețurile alimentelor au crescut cu 7,1% în UE, comparativ cu inflația generală de 3,6%. În zona euro, creșterea prețurilor a fost de 6,2%, raportat la aprilie 2007, în timp ce inflația a atins 3,3%.
Lunile martie și aprilie au marcat cea mai ridicată creșterea a prețurilor alimentelor din UE și zona euro din anul 1996, când Eurostat a început că realizeze aceste statistici.
În aprilie, cea mai mică pondere a produselor alimentare în coșul de consum a fost înregistrată în Marea Britanie, de 9,5%, urmată de Luxemburg, de 9,7% și Germania, de 10,6%.
La polul opus se află România, cu 34,5%, urmată de Lituania, cu 23,2% și Bulgaria cu 22,9%.
În privința creșterii prețurilor alimentelor, cel mai ridicat ritm, de 25,4%, a fost înregistrat în Bulgaria, urmată de Letonia (21,7%), Estonia (18,3%), Lituania (18,1%), Ungaria(14,8%) și România (12,4%).
Cel mai mic avans al prețurilor a fost consemnat în Portugalia, de 3,2%, Olanda – 5,4%, Franța – 5,5%, Cipru – 5,8% și Italia – 5,9%.