Judecată

Polițistul Romică Dorel Colesniuc, găsit vinovat pentru cinci infracțiuni



Achitarea pronunțată de Tribunalul Suceava în cazul agentului principal Romică Dorel Colesniuc nu a rămas în picioare și la Curtea de Apel. Magistrații acestei instanțe au admis apelul declarat de procurori și l-au condamnat pe polițist pentru cinci infracțiuni. Astfel, Romică Dorel Colesniuc a primit 3 luni pentru fals intelectual, 2 luni pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale, 2 luni pentru distrugere sau sustragere de înscrisuri, 2 luni pentru uz de fals și 6 luni pentru luare de mită. Pedepsele au fost conexate, iar polițistul a rămas cu o condamnare finală de 6 luni, magistrații luând decizia să suspende executarea pedepsei în penitenciar.
Trebuie spus că sentința de ieri nu este definitivă și mai poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Inițial, Tribunalul Suceava a decis să-l achite pe Colesniuc pentru două fapte de abuz în serviciu pe motiv că faptelor le lipsește un element al infracțiunii. Aceeași soluție de achitare a fost pronunțată și pentru cele două fapte de luare de mită, dar și pentru una dintre acuzațiile de sustragere sau distrugere de înscrisuri, în aceste cazuri pentru că faptele nu există.
În schimb, pentru celelalte infracțiuni, respectiv fals intelectual, instigare la fals material, uz de fals și sustragere sau distrugere de înscrisuri, judecătorul de caz a ajuns la concluzia că faptele nu sunt atât de grave și a aplicat doar o amendă administrativă în valoare totală de 1.000 de lei.
A venit la restaurant în control și a plecat cu 1.500 de lei
Colesniuc lucra ca agent principal la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava. Anchetatorii susțin că totul a plecat de la un control derulat în noaptea de 26/27 februarie 2011 la restaurantul Hollywood, cu specific chinezesc, din municipiul Suceava. Pentru că în local se difuza muzică ambientală, polițistul Colesniuc l-a luat la întrebări pe DJ-ul clubului, care i-a declarat că muzica o avea pe aproximativ 200 de CD-uri și era descărcată de pe internet.
Agentul de poliție a dispus ridicarea CD-urilor cu muzică piratată și, în loc să întocmească procesul verbal de ridicare pe numele DJ-ului, a completat documentul constatator pe numele administratorului firmei.
Deși, în mod normal, pentru difuzarea de muzică piratată ar fi trebuit să se întocmească un dosar penal, la câteva zile după control, DJ-ul de la Hollywood a fost chemat de agentul Colesniuc la poliție, iar polițistul i-a returnat toate CD-urile ridicate inițial.
Procurorii anchetatori susțin că, în lunile ce au urmat, agentul de poliție a mai fost de două ori în restaurantul Hollywood și i-a spus patronului localului că urma să vină din nou în control și că va opri distracția în local pe perioada verificărilor, lăsându-i de înțeles, însă, că existau soluții pentru a evita toate acestea.
În aceste condiții, administratorul restaurantului cu specific chinezesc, explică anchetatorii, i-a dat agentului Colesniuc suma de 1.500 de lei.
Aproximativ același scenariu, se arată în actul de sesizare a instanței, l-a folosit Colesniuc și într-un control făcut pe data de 5 august 2011 la mai multe localuri de pe raza orașului Gura Humorului, printre care și discoteca OK.
Agentul Romică Dorel Colesniuc este acuzat de asemenea că în perioada 2008-2011 nu a înregistrat cronologic și de îndată lucrările și sesizările penale adresate Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.



Recomandări