Polițiștii suceveni de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității au avut o inițiativă lăudabilă cu prilejul zilei de 8 martie și s-au deplasat tocmai la Brodina de Sus, unde le-au dus sisteme solare de iluminat unor femei vârstnice care au trăit toată viața în case neconectate la rețeaua de curent electric. La acțiune a participat și englezul Brian Douglas, partenerul tradițional al polițiștilor în acțiuni caritabile.
Comisarul-șef Ionuț Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenire din cadrul poliției județene a explicat că în acest an s-a dorit o altfel de marcare a zilei dedicate femeii, față de tradiționalele flori oferite șoferițelor în trafic:
„Am întâlnit la Brodina de Sus doamne trecute de 75 de ani, pentru care, din păcate, ziua de 8 martie este doar o nouă zi din an pe care sunt nevoite să o petreacă în beznă după lăsarea serii. Au locuit dintotdeauna în case fără energie electrică, au crescut copii și au muncit. Pe ele le-au ales polițiștii în acest an să le sărbătorească. Nu au nevoie de flori și nici de cutii de bomboane. Au nevoie doar de puțină lumină. Împreună cu partenerul tradițional Brian Douglas am reușit să aducem puțină lumină în sufletele acestor femei. Patru case din Brodina de Sus au fost dotate cu sisteme solare de iluminat. Spunem noi ca am adus lumină la figurat, dar și la propriu, și în viața și sufletele acestor doamne și ne bucurăm de acest lucru”.
Bătrânele de la Brodina de Sus au primit și alimente de la cei care le-au adus panourile solare.
Lumină la casele neelectrificate și pentru alte familii
Nu este prima dată când polițiștii, împreună cu Brian Douglas, reprezentantul unei fundații umanitare, încearcă să scoată din beznă familiile care nu au curent electric. În luna octombrie a anului trecut, o acțiune similară a fost organizată și într-un cătun neelectrificat din Stroiești, unde locuiesc cinci familii cu 13 copii.
Familiile au primit, la fel ca bătrânele de la Brodina de Sus, generatoare de capacitate mică, alimentate prin panouri solare, mulțumită cărora pot avea în casă trei becuri, o lampă cu lumină mai puternică în caz de nevoie, dar și un mini-încărcător pentru telefonul mobil.
Brian Douglas a explicat că această soluție, cu generatoare cu panouri solare, este una fără costuri mari, dar fiabilă în același timp. Important este că oamenii, foarte săraci, nu au parte nici de costuri suplimentare. Un generator mare ar necesita alimentarea cu motorină, pe care oamenii nu își permit să o cumpere.



