Polițiștii de la Investigarea Fraudelor fac cercetări prealabile pentru a stabili dacă s-a comis o infracțiune în cazul cărnii de cal descoperită în lasagna, care ar fi fost exportată din România, împachetată în Franța și trimisă în Marea Britanie drept carne de vită, susțin surse din Poliție.
Potrivit surselor citate, ofițerii de la Direcția de Investigare a Fraudelor din Poliția Română au declanșat o serie de verificări prealabile, pentru a stabili dacă există „elementele constitutive ale comiterii unei infracțiuni de înșelăciune cu privire la calitatea mărfii”.
La Poliția Română nu s-a înregistrat până luni dimineață nicio plângere legată de problemele ridicate de acest export și nu a fost anunțat niciun prejudiciu, au mai arătat sursele citate.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că va merge la Ministerul Agriculturii pentru a vorbi cu ministrul pe tema producătorilor de carne autohtoni și apărarea intereselor acestora pe plan european.
„La 12.30 plec la Ministerul Agricultrurii, unde împreună cu ministrul trebuie să ne ocupăm de un lucru extem de important: dacă lăsăm să se arunce pe România vina unui conflict între Marea Britanie și Franța, după ce am obținut o mare victorie, în sensul că am pierdut nouă miliarde de euro la buget, după ce că singuri de la București spunem să nu fim primiți în Schengen decât dacă nu știu ce legăminte facem, că punem procuror general pe cine vrea președintele, să ne mai trezim acuma și că producătorii noștri, în special de carne, sunt blamați pentru faptul că cineva din Franța schimbă provenința și alte lucruri, cred că e un lucru foarte important și ține până la urmă de cum ne apărăm interesele pe plan european”, a spus Ponta.
România va fi decredibilizată pentru „mulți ani” dacă se vor constata „nereguli la expeditor”, a declarat, duminică, președintele Traian Băsescu, comentând problema importurilor de carne de cal posibil din România în Marea Britanie.
„E o mare problemă. Vreau să știți că de se va constata că au existat nereguli la expeditor, deci în România, România va fi decredibilizată pentru mulți ani. Vreau să cred, sper, că nu se va întâmpla acest lucru. Văd că instituțiile statului s-au pus în mișcare în acest caz. Sper să nu fie de la noi o etichetare falsă. Chiar dacă nu discutăm de un produs toxic, carnea de cal este la fel de comestibilă ca și cea de vită, dar o etichetare falsă pentru obținerea unui câștig ilegal va decredibiliza România pentru o lungă perioadă de timp și riscurile să avem restricții la export sunt foarte mari”, a declarat președintele Băsescu.
Cantități importante de carne de cal – până la 100 la sută – au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna și spaghete bolognese care ar fi trebuit să conțină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice și irlandeze, iar lasagna și spaghetele bolognese de compania franceză Comigel.
Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) informa, sâmbătă, cu referire la originea cărnii de cal ce a declanșat un scandal în Marea Britanie, că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din România.
„Până în prezent, în urma derulării anchetei, rezultă că una din unități este aproape exclusă urmare a faptului că a livrat pe piața Uniunii Europene numai carne de cal. Pentru cea de-a doua unitate, în momentul de față, se verifică listele de trasabilitate cu locurile de descărcare și documentele aferente, ancheta nefiind încă finalizată din cauza volumului mare de activitate al acestei unități, precum și din lipsa elementelor de identificare solicitate autorităților franceze”, arăta Ministerul Agriculturii într-un comunicat de presă.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii au precizat că „nu este vorba de o alertă europeană ca urmare a unui potențial pericol cu implicații asupra siguranței alimentare, de natură să pună în pericol sănătatea publică, ci de o notificare privind fraudarea prin substituție a cărnii de vită cu cea de cal” și au estimat că, în cursul zilei de luni, prin intermediul Comisiei Europene și al serviciilor veterinare din Franța, vor fi obținute informații suplimentare de natură să clarifice gradul de implicare al unităților românești.
MADR a condamnat astfel de practici menite să inducă în eroare consumatorul și a precizat că se angajează alături de autoritățile din celelalte state ale UE „să-i identifice și să-i pedepseasca, în conformitate cu legea, pe cei care vor fi găsiți vinovați”.
Asociațiile profesionale românești din domeniul alimentar au respins duminică aceste acuzații, afirmând că originea problemei nu este în România.
Guvernul francez va organiza luni seara o reuniune de criză cu specialiștii din industria cărnii, a anunțat duminică anturajul ministrului pentru Consum, în timp ce scandalul cărnii de cal utilizate în preparate congelate ia amploare, relatează AFP.
Este vorba despre „elucidarea trasabilității cărnii și de a se asigura de retragerea tuturor mărfurilor litigioase” împreună cu „reprezentanții producătorilor, procesatorilor, marii distribuții și industriei alimentare”, a precizat pentru AFP ministrul pentru Afaceri Agroalimentare, Guillaume Garot.
Guvernul britanic a exclus duminică posibilitatea de a impune un moratoriu asupra cărnii importate din UE, așa cum a cerut o deputată a Partidului Conservator, aflat la putere, având în vedere amploarea scandalului privind carnea de cal descoperită în produse ce ar fi trebuit să conțină vită, conform AFP.
Descoperirea cărnii de cal în lasagna marca Findus a provocat un scandal în Marea Britanie. Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus a afirmat, sâmbătă, că intenționează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal, a relatat AFP.
La rândul său, grupul agroalimentar Findus s-a declarat „înșelat” și a anunțat că va depune plângere luni.
Ulterior, grupul agroalimentar Findus a acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal românească cu mențiunea „vită”, potrivit AFP.
„Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplică în Franța și în Europa cere ca pe ambalaj să se identifice clar cine a procesat acest produs”, a explicat pentru AFP directorul de operațiuni al filialei franceze a grupului, Christophe Guillon.
Producătorul de lasagna pentru Findus, compania franceză Comigel, care folosește aproximativ 20 de ingrediente din care aproximativ 15 la sută carne de vită, a primit „pachete purtând eticheta cu ștampila veterinară franceză și numele și înregistrarea Spanghero”, a continuat el.
„Ștampila franceză presupune că Spanghero a transformat această carne, altfel nu avea dreptul” de a o marca, explică el. Or, „după cum citim în presă, Spanghero începe să explice că de fapt nu procesează această carne”, a adăugat Christophe Guillon. „Există o incoerență aici”, a mai declarat el.
„Findus pune următoarea întrebare: cum este posibil ca în 2013 un procesator de carne să poate comercializa carne de cal cu ștampila veterinară franceză «carne de vită»?”, a declarat la rândul său Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus France.