Analiza de bilanț anuală a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava reliefează că activitatea poliției pe linie economică a înregistrat rezultate foarte bune anul trecut. Cel mai important este că s-a reușit o creștere semnificativă a recuperării prejudiciilor în cauzele penale economico-financiare. Concret, s-a recuperat un prejudiciu care depășește 13 milioane de lei, în creștere cu 8,2 milioane de lei față de anul 2017.
Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au avut ca obiective principale combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri și creșterea calității serviciului polițienesc în scopul asigurării climatului de legalitate a mediului de afaceri.
Analiza de bilanț arată rezultate bune și la soluționarea dosarelor penale pe linie economică, cu propunere de trimitere în judecată. Conform cifrelor oficiale, Serviciul de profil economic al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava se situează pe locul III la nivel național, cu 88 de dosare soluționate cu propunere de trimitere în judecată. La capitolul rechizitorii întocmite de către unitățile de parchet, în statistica Inspectoratului General al Poliției Române, județul Suceava este clasat pe prima poziție, cu 90 de rechizitorii.
Locul II pe țară la confiscări de țigări de contrabandă
Un capitol aparte este cel al combaterii traficului de țigări de contrabandă. Polițiștii suceveni au confiscat pe parcursul anului trecut 5,6 milioane bucăți de țigarete, plasându-se pe locul II la nivel național din punct de vedere al cantităților capturate.
Dacă la capitolul poliție economică se înregistrează rezultate foarte bune, IPJ Suceava a încheiat și per ansamblu anul 2018 cu mai multe plusuri decât minusuri, asta cel puțin din punct de vedere statistic.
Evoluția criminalității la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava evidențiază faptul că, din punct de vedere statistic, în anul 2018, infracțiunile sesizate, care fac obiectul lucrărilor penale, au un trend descendent față de anul 2017, printr-o reducere cu 642 de sesizări, fiind înregistrat un total de 15.885 de fapte. În scădere sunt faptele de mare violență, furturile, dar și accidentele rutiere. La acest ultim capitol, cel mai problematic la nivelul IPJ Suceava, s-a înregistrat o scădere cu 20 a numărului de persoane decedate. Chiar și așa, Suceava a rămas și în 2018 județul în care s-a murit cel mai mult în accidente, în România.
Totuși, trecând peste rezultate pozitive, nu pot fi omise nici minusurile: reacția târzie sau lipsa acesteia în multe cazuri de fapte cu violență și furturi cu prejudicii mari rămase cu autori necunoscuți.