În mitologia nordică, se spunea că zeii căpătau nemurirea atunci când mâncau „ambrozie” B- o combinație de miere de albine și polen. În vechile texte din Babilon, Egipt, Persia și China, se scria că polenul provenit de la plante este cheia magică a forței, sănătății și longevității.
În anul 1945, biologul rus Nicolai Titin a chestionat 200 de persoane din Rusia, în vârstă de peste 100 de ani, iar explicația longevității lor a corelat-o cu consumul de polen pur, recoltat de pe fundul stupilor. Foarte multe studii arată efectul pozitiv al polenului apicol asupra vitalității și funcției reproductive. Polenul crește greutatea și forța la bolnavii aflați în convalescență, crește rapid numărul globulelor roșii la copiii anemici, vindecă de constipație cronică, flatulență și infecția colonului, diaree cronică (chiar și atunci când aceasta nu reacționează la nici un alt tratament). La tratamentele îndelungate cu polen nu apar efecte secundare.
Folosirea polenului la șoareci tratați pentru a dezvolta tumori canceroase a întârziat apariția acestora. Componentele polenului asigură nevoia esențială de elemente nutritive și terapeutice, fiind una dintre cele mai bogate substanțe din lumea vegetală, considerată „fără egal în natură”.
Polenul conține proteine, aminoacizi liberi, diferite glucide, mucilagii, substanțe grase, vitamine din complexul B, precum și vitaminele A, D, E, C și săruri minerale. În polen s-au găsit enzime și substanțe hormonale, antibiotice naturale și, se crede că, mai sînt și alte ingrediente active, încă necunoscute până astăzi. Prin urmare, polenul conține toate elementele esențiale pentru viață, mai mult decât drojdia de bere, semințele germinate și lăptișorul de matcă, remedii naturale cunoscute ca foarte puternice revitalizante.
Efectele polenului se constată, mai ales, la persoanele în vârstă, slăbite, fără energie, cu simptome de pierdere a memoriei, aflate la început de senilitate. Un tratament de 2-4 săptămâni, cu 3 lingurițe de polen/zi, una înainte de fiecare masă, asigură revitalizarea și revenirea memoriei. Întrucât polenul este puțin amar, este indicat a se consuma cu miere.
Sursa: www.evenimentul.ro
