Aflat la a patra ediție, master class-ul “Muzica la altitudine”, desfășurat în perioada 18-26 iulie, la Poiana Stampei, a oferit tinerilor muzicieni selectați posibilitatea de a studia timp de nouă zile tehnici de instrument și interpretare muzicală împreună cu doi muzicieni de talie internațională, Ștefan Horvath (vioară), concert maestru al Filarmonicii din Basel, și Răzvan Suma (violoncel), solist concertist al Orchestrelor Radio România. În seara zilei de 26 iulie, la Sinagoga din Bistrița a avut loc concertul final al stagiului de pregătire din localitatea suceveană. Grație spațiului deosebit de la Poiana Stampei, tinerii muzicieni au avut la dispoziție o atmosferă potrivită pentru studiu în sălile școlii gimnaziale și în generosul spațiu al Casei de Cultură, dar și de relaxare, diverse programe și excursii, discuții pe teme muzicale și culturale.
Invitatul special al ediției din acest an a fost Tiberiu Soare, fost dirijor al Orchestrei Operei Naționale din București (2007-2012), dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio (2012-2015) și care s-a aflat la pupitrul unor prestigioase orchestre precum Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga și a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul unor concerte care au avut loc la Praga, München, Paris (Opéra Royal de Versailles), Viena (Konzerthaus) etc. Dirijorul Tiberiu Soare le-a predat instrumentiștilor prezenți cursuri și a făcut exerciții practice de aprofundare a sistemului de citire a partiturilor și analize aplicate pe repertoriu – teme foarte importante pentru instrumentiști.
O ediție excepțională
Ca și edițiile anterioare, principalul organizator al master class-ului „Muzica la altitudine” este Cristina Istrate, absolventă a Academiei de Muzică și manager al Cofetăriilor Cristina care, încă de la început, și-a propus să sprijine și să încurajeze tinerii talentați să se perfecționeze și să ajungă să-și împlinească visul de a deveni muzicieni.
“Ediția din acest este una excepțională. Ca organizare suntem în aceeași formulă și avem alături de noi oameni excepționali care ne-au susținut, și aici îl menționez pe primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea, care de-a lungul celor patru ediții ne-a pus la dispoziție tot ce avem nevoie pentru a ne desfășura în cele mai bune condiții. Aș vrea să spun că un partener foarte important al celei de-a IV-a ediții este Institutul Cultural Român, care ne susține evenimentul, apoi Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, care ne ajută să susținem un concert de gală la Sinagoga din Bistrița, și Societatea de Concerte Bistrița, prin domnul Gavril Țărmure. Alături de noi avem și alți oameni excepționali, lui Ștefan Horvath și Răzvan Suma li s-a alăturat anul acesta un invitat excepțional, dirijorul Tiberiu Soare”, ne-a declarat Cristina Istrate.
O viața sintetizată într-o bucată de lemn
Selectarea cursanților a fost făcută de Răzvan Suma și Ștefan Horvath pe baza CV-urilor trimise de tinerii muzicieni cu vârsta cuprinsă între 12 și 30 de ani, dornici să participe la aceste cursuri de perfecționare. Majoritatea celor selectați au participat la diverse concursuri, cursuri de vară, concerte, fiind mai puțin importante premiile obținute.
Una dintre participante este Ilinca Forna, elevă în clasa a X-a la Liceul de muzică “Sigismund Toduță” din Cluj. Studiază vioara de 10 ani și s-a aflat pentru al treilea an la Poiana Stampei.
“Vioara este pentru mine mijlocul meu de exprimare, până la urmă este toată viața mea sintetizată într-o bucată de lemn. Cânt de la 7 ani și am participat la olimpiadele școlare, la festivaluri de muzică de cameră și am periodic concerte mici care mă ajută să mă obișnuiesc cu publicul. La acest master class de la Poiana Stampei mediul este extraordinar și socializarea este la un nivel ridicat, înveți foarte multe de la maestrul Horvath. Pur și simplu ne lasă pe toți profund impresionați după fiecare întâlnire pe care o avem”, ne-a spus tânăra violonistă.
Muzica se face studiind pe scenă
În cele opt ore alocate zilnic lucrului individual (patru ore dimineața și patru ore după-amiaza) s-a realizat o finisare a interpretării unor piese pe care tinerii muzicieni le au în studiu. Concertul final, la care a participat întregul grup, a fost pregătit în doar două zile, pentru a fi exersate abilitățile și condițiile de adaptare rapidă la un program nou, partiturile fiind distribuite elevilor pentru studiu și interpretare în seara zilei de vineri.
“De patru ani este o atitudine nefirească în România și ne bucurăm că reușim să o facem noi. Pentru muzică și pentru cursanții selectați anul acesta este foarte important. La fel de important este și pentru noi, ca profesori, faptul că avem activitate, faptul că vin cursanți, faptul că vin cei mai buni dintre muzicienii din România. Este un barometru al valorii noastre. În acesta an suntem o echipă de trei, Ștefan Horvath este profesorul la vioară, eu, Răzvan Suma, sunt profesorul de violoncel și Cristina Istrate, organizatorul fără de care nu ar fi fost nimic. În concertul de gală cântăm cu cursanții și este foarte important exercițiul de scenă. Muzica se face cu studiul pe scenă. Acesta este unul din beneficiile majore ale master class-urilor: să iasă pe scenă”, ne-a declarat violoncelistul Răzvan Suma.
Sunetul viorii Antonio Stradivarius din 1718 la Poiana Stampei
Ca în fiecare an, Guarnery Society a oferit și la această ediție tuturor cursanților în mod egal posibilitatea de a studia pe o vioară Stradivarius, sunetul acestei viori și virtuozitatea violoniștilor fiind aplaudate la Poiana Stampei și Bistrița.
„După cele câteva zile de studiu și antrenament, la final are loc un concert, iar o vioară renumită este pusă «în slujba» unui participant în concertul de gală.
În fiecare an am încercat să aduc câteva instrumente istorice importante. Anii trecuți am avut Carlo Antonio Testore, Rogeri. Aceste instrumente sunt aduse în mod special ca toți cursanții să cânte pe ele și să studieze ca să vadă cum funcționează un instrument adevărat. Anul acesta am adus o vioară Antonio Stradivarius din 1718, Michelangelo se numește vioara, cu care toți cursanții vor studia și vor cânta, iar la concertul final unul dintre ei va cânta cu această vioară. Vioara Stradivarius este adusă la Poiana Stampei de directorul Guarnery Society din Elveția pentru două zile, acesta vine cu avionul, închiriază mașină și stă aici cu vioara și după aceea pleacă. Este o vioară bine păzită și foarte valoroasă. Nu vioara care vine este importantă pentru ei, ci toată informația pe care o primesc aici, muzica fiind un domeniu complex”, ne-a declarat Ștefan Horvath.
Evenimentul muzical a fost organizat de Primăria comunei Poiana Stampei, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Asociația culturală “Muzica la altitudine” și Institutul Cultural Român și Radio România Cultural, cu sprijinul mai multor sponsori.