La proba de limba română

Poezia – surpriza neplăcută primită de candidații de la examenul de bacalaureat



Cei mai mulți dintre candidați au părăsit sălile de examen puțin după ora 11.30
Cei mai mulți dintre candidați au părăsit sălile de examen puțin după ora 11.30

Candidații primei sesiuni a bacalaureatului din acest an au stat, ieri, sub imperiul emoțiilor, aceștia susținând prima probă scrisă a examenului, cea de limba și literatura română.
Din cei 5.959 de absolvenți ai ciclului liceal înscriși pentru a susține proba de ieri a examenului, 233 au absentat, iar alți 357 și-au echivalat această probă cu cea susținută într-una dintre sesiunile anterioare ale examenului.
Poezia – subiectul pe care nu-l mai aștepta nimeni
Elevii care au susținut testarea au primit două tipuri de subiecte, unele adaptateprofilului real, vocațional sau tehnologic și unele adaptate profilului uman sau pedagogic. Indiferent de filiera urmată în cei patru ani de liceu, ultimul subiect al variantelor viza analiza și prezentarea temei și viziunii despre lume într-un text poetic.
Părerile examinaților cu privire la cerințele variantei extrase au fost dintre cele mai diverse, însă toate au avut un punct comun – majoritatea candidaților au fost neplăcut surprinși de ultimul subiect, cel care viza analiza unui text poetic.
Fie că a fost vorba despre Eminescu, Ion Barbu, Nichita Stănescu sau Tudor Arghezi, elevii au recunoscut că poezia i-a prins pe picior greșit.
„În ultimii trei ani a picat poezie. Chiar nu ne mai gândeam că tot poezie va fi și anul asta. Era exclus”, a exclamat un elev la ieșirea din sala de examen.
Totodată, elevii de la uman au primit un text la prima vedere din „Donna Alba” de Gib Mihăescu pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerințe. La subiectul al doilea au avut de scris un text argumentativ despre „activitatea de îndrumare a lecturii”, iar la subiectul al treilea, elevii au avut de scris despre un text poetic de Ion Barbu, Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu.
Elevii de la profilul real au primit un text la prima vedere din opera literară „Omul din vis” de Cezar Petrescu, pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerințe. Subiectul al doilea viza redactarea unui eseu despre „rolul campaniilor de promovare a unui stil de viață sănătos”. La subiectul al treilea, elevii au avut de scris despre un text poetic studiat al lui Mihai Eminescu.
Candidaților le-a pierit zâmbetul
Elevii au avut la dispoziție trei ore pentru rezolvarea cerințelor, timp suficient, ținând cont că cei mai mulți dintre candidați au părăsit sălile de examen puțin după ora 11:30. Spre deosebire de probele orale, când stresul aproape că nici nu a existat, după prima probă scrisă a bacului candidaților le-a cam pierit zâmbetul.
„A fost ușor și nu prea. Subiectul al III-lea a fost dificil. Mă gândeam că va fi altceva și ne-a dat «Luceafărul». Poezia nu prea ne e pe plac, e mai greu. Aș fi preferat romanul. Sper să iau un 6 tras de coadă”, a mărturisit Nicolae, absolvent al Liceului cu Program Sportiv Suceava.
Ovidiu, absolvent al aceluiași liceu, dar al unei clase de filologie, a povestit la ieșirea din examen: „A fost destul de dificil, nu mă așteptam să cadă iar poezia. Mă așteptam la roman, acolo poți să mai și povestești, la poezie nu. Am avut de ales dintre Ion Barbu, Arghezi și Stănescu. Eu am ales Tudor Arghezi – «Testament»”.
„M-am descurcat, zic eu, dar a fost greuț. Subiectul 3 cu Eminescu a fost foarte nasol. Speram să ne dea «Ion»,ca la simulare. Aș fi vrut să ne pice un roman. Sper să iau 7 ”, a mărturisit un alt elev.
Ceva mai mulțumită de cerințele variantei extrase am găsit-o pe Andreea Baciu, aceasta spunând că a redactat o lucrare de opt pagini.
„A fost ușor. Am scris opt pagini. Am scris «Testament» de Tudor Arghezi, chiar dacă m-am pregătit mai mult pe proză”, a spus absolventa.
Încă două probe pentru candidații de la bac
Astăzi, 18 elevi din județ susțin proba scrisă la limba și literatura ucraineană.
Elevii suceveni se vor întoarce în sălile de examen miercuri, 2 iulie, când, în funcție de filiera și specializarea pe care le-au urmat în cursul celor patru ani de liceu, vor susține proba fie la matematică (4.003), fie la istorie (1.643).
În data de 4 iulie, 5.590 de absolvenți din județ vor fi examinați la o materie la alegere din cadrul profilului și specializării. 2.205 au optat pentru biologie, 2.060 au ales geografia, 417 – logica, 236 – informatica, 235 – chimia, 227 – fizica, 74 – sociologia, 68 – economia, 37 – filosofia, 31 – psihologia.
Prima afișare a rezultatelor la bacalaureat va avea loc luni, 7 iulie, până la ora 12.00, contestațiile putând fi depuse în aceeași zi, între orele 12.00 și 16.00. Afișarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 11 iulie.
Elev eliminat din examen
Un elev al Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni a fost eliminat din examen după ce a fost surprins copiind de pe materiale auxiliare. Acesta susținea testarea la centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.




Recomandări

Suceava a întrecut Bucureștiul la notele de 10 de la titularizare. Cine sunt cei cinci candidați cu nota maximă

Suceava a întrecut Bucureștiul la notele de 10 de la titularizare. Cine sunt cei cinci candidați cu nota maximă
Suceava a întrecut Bucureștiul la notele de 10 de la titularizare. Cine sunt cei cinci candidați cu nota maximă